20.07.2024

Oznanila za 16. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

16. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

21. 7. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

pri sv. Ani ob 10.00 za + Ano Škarlin

Marija Magdalena

Ponedel., 22. 7.

doma ne bo sv. maše; * Gajšek za + Zofijo Mramor

Brigita Švedska, red.

Torek, 23. 7.

doma ne bo sv. maše

Krištof, mučenec

Sreda, 24. 7.

doma ne bo sv. maše

Jakob Starejši, apostol

Četrtek, 25. 7.

ob 19.00 pri sv. Ani za + Jožeta Fridla

* Gajšek za + Marka Podplatana

Joahim in Ana, starša Device Marije

 Petek, 26. 7.

pri sv. Ani ob 10.00 za + Rafka Rezarja

pri sv. Ani ob 20.00 za + Ano Žalar

* Gajšek za + Justino Pajk

Gorazd, Kliment...

Sobota, 27. 7.

pri sv. Ani ob 19.00 za + Franca in Margareto Ocvirk in Marijo Plavčak

17. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

28. 7. 2024

pri sv. Ani ob 10.00 za + Danija Lenardiča, starše, Sandija in Lojzija Vodenik

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

16. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

21. 7. 2024

ob 10.00 za + Petra Pavića

Brigita Švedska, red.

Torek, 23. 7.

ob 19.00 za + Karla Zajca, osmina, Faniko in Toneta

Gorazd, Kliment...

Sobota, 27. 7.

ob 9.00 za + starše Vrhovšek, Anko, Martino in sorod.

17. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

28. 7. 2024

ob 10.00 za + Cirilo in Janeza Mlinar

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Tedaj jim je rekel: »Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte!« Mnogo ljudi je namreč prihajalo in odhajalo, tako da še jesti niso utegnili.

Umrli so: v petek smo pokopali Marijana Mravljaka, 85 letnega iz Kompol;  v ponedeljek pa bo ob 10.00  na Teharjah pogreb Milana Flisa, 86-letnega, iz  Celja. Bog jima daj večni mir in pokoj.

Za nasmeh: »Bratje, ne zaničujte žensk,« je oče Sisoj svaril svoje menihe. In v smehu nadaljeval: »Pa veste zakaj? Ker je Bog najprej ustvaril Adama. Dolgo ga je gledal, potem si je rekel: 'Pa saj znam bolje.' In je ustvaril še Evo.«

 

OSTALA OZNANILA ZA  TEDEN JOD 21. DO 28. 7.2024

Danes je tako imenovana Krištofova nedelja, ko v hvaležnosti za srečno prevožene kilometre darujemo za misijonska vozila slovenskih misijonarjev po svetu. Lani smo zbrali na Teharjah 521,3 € in v Kompolah 255 €. Posredovano je bilo na Misijonsko središče v Ljubljano. Lepo povabim tudi letos k solidarni pomoči. Misijonarji naredijo veliko dobrega ljudem v misijonih, ta vozila pa so pogosto uporabljena tudi za vožnjo bolnikov ali porodnic v bolnišnico.

Je pa tudi 1. Anina nedelja za našo župnijo obhajanje lepe nedelje na podružnici sv. Ane na Vrheh. Sv. maša bo ob 10.00 s procesijo z Najsvetejšim. V petek pa bomo obhajali god sv. Ane in Joahima. Sv. maša  bo ob 10.00 in zvečer ob 20.00 in po njej procesija z lučkami; sv. maša tam tudi v soboto 27. 7. in v nedeljo ob 10.00. Naj spomnim, da pa ne bo maša v župnijski cerkvi ob 8.00. Povabite tudi svoje sorodnike in znance od blizu in drugod, da pridejo počastit sv. Ano in Joahima in se priporočit za otroke in družino - tako, kot so se naši predniki priporočali več sto let.

V cerkvi sv. Ane smo od jeseni naprej počasi restavrirali prižnico. To je stalo 5500 €. Nekateri ste za to konkretno delo tudi namenili svoj dar. Bog povrni. To delo je dobro opravil restavrator g. Gregor Podkrižnik, ki je tudi pred leti obnovi vse postaje križevega pota.

Zbiranje denarja za zvonove poteka normalno naprej. Do sedaj ste že darovali 2200 €. Bog povrni. Ker bo treba del plačati že ob podpisu pogodbe, je vaš hiter dar še več vreden.

Odhajam na operacijo črevesja in bom nekaj časa nesposoben opravljati delo župnika. V tem času me bodo nadomeščali bratje kapucini, od sv. Cecilije v Celju. Razpored maš v tem času spremljajte v oznanilih, za pogrebe se obrnite na p. Vinka Škafarja, št. 031 542 238 in na ključarja Saša Malgaja 031 630 851. Se priporočam v molitev. Ob nedeljah bo samo ena sveta maša. Bodite pozorni!

Za letošnji župnijski dan pripravljamo tudi srečelov, ki ga bomo namenili za bronaste zvonove. Prosim, potrudite se, da bi bil izkupiček čim večji. V župnišču dobite napisane prošnje, ki jih lahko posredujete dobrotnikom.

 

KDO JE LANI PREJEL POMOČ MIVE -IN ZA KATEREA  misijonska vozila? 

MISIJONAR

DRŽAVA

VOZILO

Fr. Rafanomezantsoa H.J. Seraphin

MADAGASKAR

TOYOTA LANDCRUISER

Rudi Tisel, Janez Mirtek SDB

ČRNA GORA

FORD TOURNEO

S. Vedrana Ljubić

UGANDA

TRAKTOR S PRIKLJUČKI
KOPROJEKT MIVA HRVAŠKA

S. Zorica Blagotinšek

SENEGAL

MITSUBISHI PAJERO

Agustin Margjoni

ALBANIJA

VW CADDY

Polona Dominik

ETIOPIJA

TOYOTA MINIBUS

S. Vesna Hiti

BURUNDI

PREVOZ OTROK

Škof Bonaventure Nahimana

BURUNDI

12 X MOTOR

Skupnost lazaristov

KOSTARIKA

ISUZU D MAX

 

Kaj kristjani verujemo? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov. Danes je nedelja Jezusa Dobrega pastirja in molimo za duhovne poklice. Zato vam bom tokrat navedel nekaj členov iz poglavja:

ZAKRAMENT SVETEGA ZAKONA

               341. Katero novost je Kristus podaril zakonu?

Jezus Kristus ponovno vzpostavlja od Boga hoteni začetni red. Poleg tega daje milost, da bi živeli zakon v novem dostojanstvu zakramenta, namreč kot znamenje njegove zaročniške ljubezni do Cerkve: "Možje, ljubite svoje žene, kakor je Kristus ljubil Cerkev" (Ef ,25).

               342. Ali je zakon obveznost za vse?

Zakon ni obveznost za vse. Bog posebej pokliče nekatere može in žene, da hodijo za Gospodom Jezusom po poti devištva ali celibata zaradi nebeškega kraljestva. Odpovedo se veliki dobrini zakona, da bi skrbeli za to, kar je Gospodovega, da bi skušali njemu ugajati. Tako postanejo znamenje popolne prednosti, kakršna pripada Kristusovi ljubezni, in gorečega pričakovanja njegove vrnitve v slavi.

               343. Kako se obhaja sklenitev zakona?

Ker sklenitev zakona postavi oba zakonca v javni življenjski stan v Cerkvi, je njeno liturgično obhajanje javno, pred duhovnikom (ali drugo za to pooblaščeno pričo Cerkve) in drugimi pričami.

               344. Kaj je zakonska privolitev?

Zakonska privolitev je volja, ki jo izrazita mož in žena, da se drug drugemu dokončno podarita z namenom, da živita zvesto in rodovitno zavezo ljubezni. Zakon nastane s privolitvijo, ki je zato neobhodno nujno potrebna in nenadomestljiva. Da je zakon veljaven, mora privolitev imeti za predmet resnični zakon, in biti zavestno ter svobodno človeško dejanje, ki ne sloni na sili ali prisili.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

God sv. Ane bomo obhajali: 21.7; 26. 7. in 28. 7.. Romanje v Južno Italijo: od 9. do 12. 10.

V času moje odsotnosti zaradi operacije me bodo nadomeščali sobratje kapucini.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole:  Avgust:  Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.