10.08.2024

Oznanila za 19. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

19. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

11. 8. 2024

ob 8.00 za + Marijo Ostrožnik;

             za žive in rajne farane

Ivana Šantalska

Ponedel., 12. 8.

mašujem doma: po namenu

* Gajšek za + Jožefo Hrovat

Radegunda, kraljica

Torek, 13. 8.

mašujem doma: po namenu

Maksimilijan Kolbe

Sreda, 14. 8.

mašujem doma: po namenu

Marijino vnebovzetje

Četrtek, 15. 8.

ob 8.00 za + Milana Flisa, osmina

Rok, romar

 Petek, 16. 8.

ob 7.00  za + Dragico in Antona Pirnat

* Gajšek za + Justino in Albina Malgaj

Evzebij, papež

Sobota, 17. 8.

ob 19.00 za + Cvetko Jerovšek

20. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

18. 8. 2024

ob 8.00 za + Janka Palirja (5. obl.), 

             za žive in rajne farane

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

19. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

11. 8. 2024

ob 10.00 za + Srečka Tofanta

               za + Ivana Jurkoška

Radegunda, kraljica

Torek, 13. 8.

ob 19.00 za + Pepija Planka

Marijino vnebovzetje

Četrtek, 15. 8.

ob 10.00 za + Marjana Mravljaka, osmina

Evzebij, papež

Sobota, 17. 8.

ob 9.00 za + Martina Štarkla

20. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

18. 8. 2024

ob 10.00 za + Marijo Ravnak, osmina

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Pokopali smo: Hildo Ošlak, 80-letno, z Vrh. Bog ji daj večni mir in pokoj.

Iz svetega Pisma: Bratje in sestre, ne žalostite božjega Svetega Duha, s katerim ste bili kot s pečatom zaznamovani za dan odrešenja. Naj izginejo med vami vsakršna ujedljivost, vsakršno besnenje, jeza, rohnenje in preklinjanje z vsakršno hudobijo vred. Bodite drug do drugega dobrosrčni in usmiljeni ter drug drugemu odpuščajte, kakor je tudi vam Bog milostno odpustil v Kristusu.

Za nasmeh: »Ne vozi tako hitro«, se jezi žena krajevnega zdravnika, »kaj če te ulovi naš policist, pa ti bo nerodno.« »Bodi brez skrbi, ne bo ga, včeraj sem mu dal en teden bolniške.«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 11. DO 18. AVGUSTA 2024

Dragi farani. Po uspešni operaciji sem se že vrnil domov. Potrebno bo še nekaj časa počitka in postopnega okrevanja. Lepo se zahvalim za vaše molitve, pozornost, klice ali sporočila, lepo se zahvalim vsem, ki me nadomeščate in se trudite, da gre v župniji delo normalno naprej. Upam, da bom dobro okreval in bom lahko še nekaj časa vaš župnik.

Župnija sv. Lovrenca obhaja danes svoj praznik - slovesno obhaja god farnega zavetnika, diakona sv. Lovrenca. Slovesno bogoslužje bodo začeli s procesijo z Najsvetejšim in nadaljevali s sv. mašo zunaj cerkve. Blagoslovili bodo tudi nova vhodna vrata v cerkev, ki jih je mojstrsko izdelal g. Franci Dobrajc. Predstavljajo dva osnovna zakramenta: sveti Krst in sveto Evharistijo, z notranje strani pa je vdelana misel sv. Lovrenca: »Ubogi so zaklad Cerkve.« To njegovo misel vedno potrjuje čas, saj so preprosti in ne bogati ljudje steber Cerkve. Slovesnost bo vodil dr. Miran Sajovic, ki je ta mesec postal ravnatelj Salezijanskega zavoda na Rakovniku v Ljubljani. Mu želimo obilo blagoslova v tej odgovorni službi.

Nakup zvonov poteka. Ta teden smo z naše strani podpisali usklajeno pogodbo, pričakujemo kmalu tudi njihov podpis. Seveda pa bo potrebno kupnino plačati. Dogovorjena cena je 30.000 € za 3 bronaste zvonove v skupni teži 2150 kg. Lepo se zahvalim vsem, ki ste že darovali za zvonove. Do sedaj smo zbrali 5000 €, od tega sta dva zlata dobrotnika in trije bronasti, ostalo pa drugi dobrotniki. Se priporočamo za vaš dar, ki ga lahko oddate v župnišču ali nakažete na TRR župnije Teharje SI 56 0483 5000 3167 980, Nova KBM.

Čez dober mesec bomo imeli župnijski dan za obe župniji, povezan s srebrno mašo g. Mirana Sajovica in če Bog da, jubilejem župnika. Ob tej priložnosti pripravljamo tudi srečelov in vse darove namenjamo nakupu zvonov. Lepo prosim, da pripravite kak lep dobitek za to. Še posebej prosim, da tisti, ki imate več možnosti, nagovorite firme, podjetnike in posameznike, da prispevajo svoj dar. Vlogo za to s potrebnimi podatki dobite v župnišču na Teharjah.

SVETA MAŠA NA TEHTNICI

V neko trgovino v Luksemburgu je vstopila revna stara ženička in prosila za košček mesa. Dejala je, da nima denarja, da bi ga plačala. Ob njej je stal varnostnik, zaposlen v trgovini, ki se za njeno prošnjo ni zmenil.

Mesar je vprašal: »Košček mesa? S čim ga boste plačali, ko pravite, da nimate denarja?« Žena je odgovorila: »Denarja res nimam, bom pa za vas darovala eno sveto mašo.« Mesar in varnostnik sta bila nevernika in sta se ob tem porogljivo zasmejala. Mesar je navidezno pristal: »Dogovorjeno. Gospa, pojdite lepo k maši, potem pridite k meni in jaz vam bom dal toliko mesa, kolikor bo na tehtnici veljala vaša maša.«

Žena je mirno odšla iz trgovine v cerkev. Po maši se je vrnila in dala mesarju listek, na katerem je pisalo: Darovala sem za vas sveto mašo. Mesar je na eno stran tehtnice dal listek, na drugo stran pa veliko kost, da bi se ponorčeval iz ženice. Kazalec na tehtnici se ni premaknil niti za milimeter. Nato je na tehtnico položil kos mesa – pa zopet nič. Mesar je sedaj vzel listek, da bi preveril, če tehtnica deluje. Vse je bilo v redu. Listek je dal nazaj na eno stran tehtnice, na drugo stran pa celo pleče. Toda tudi tokrat se kazalec ni niti premaknil.

Mesar se je zresnil. Spoznal je, da se dogaja nekaj skrivnostnega in da nima dovolj mesa, da bi izpolnil svojo nepremišljeno obljubo. Začutil pa je tudi, da se iz Boga ne smemo norčevati. Ženi je daroval vse, kar je postavil na tehtnico in ji obljubil, da ji bo vsak dan podaril košček mesa. Tisti dan se je mesar spreobrnil. Varnostnik v trgovini je bil oče moža, ki je pripovedoval to resnično zgodbo. Po tem dogodku se je tudi on spreobrnil. Vsak dan je zbrano sodeloval pri maši. Tudi otroke je k temu spodbujal. Sad te vzgoje je bil, da sta poleg njega še dva brata postala duhovnika. To je resničen dogodek, ki ga je pripovedoval p. Stanislav, luksemburški misijonar Presvetega srca Jezusovega.                                                                                                                                 B. Rustja, Zgodbe o kruhu z okusom nebes

Kaj  kristjani verujemo?

Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov.  Morda bo v pomoč:

               349. Kakšen odnos ima Cerkev do ločenih in ponovno poročenih?

V zvestobi do Gospoda Cerkev ne more priznati kot zakon zvezo ločenih in civilno poročenih. "Kdor se loči od svoje žene in se oženi z drugo, prešuštvuje z njo. In če se ona loči od svojega moža in se omoži z drugim, prešuštvuje" (Mr 10,11-12). Cerkev posveča tem ljudem pozorno skrb in jih vabi k življenju iz vere, k molitvi, delom ljubezni do bližnjega in h krščanski vzgoji otrok. Vendar tako dolgo, dokler traja ta položaj, ki objektivno nasprotuje božji postavi, ne morejo prejemati zakramentalne odveze, pristopati k svetemu obhajilu in opravljati nekaterih cerkvenih nalog.

               350. Zakaj se krščanska družina imenuje tudi domača Cerkev?

Zato, ker družina izraža in uresničuje občestveno in družinsko naravo Cerkve kot božje družine. Vsi družinski člani v skladu z lastno vlogo uveljavljajo krstno duhovništvo in prispevajo k temu, da družina postaja skupnost milosti in molitve, šola človeških in krščanskih kreposti in kraj prvega oznanjevanja vere otrokom.

               ZAKRAMENTALI 351. Kaj so zakramentali?

Zakramentali so sveta znamenja, ki jih je ustanovila Cerkev; po njih so posvečene različne življenjske okoliščine. Zakramentali vsebujejo molitev, ki jo spremljajo znamenje križa in druga znamenja. Med zakramentali zavzemajo pomembno mesto blagoslovi, ki so hvaljenje Boga in molitev za njegove darove, kakor tudi posvetitve oseb in posvetitve predmetov za bogoslužje.

               352. Kaj je eksorcizem?

Kadar Cerkev s svojo oblastjo prosi v imenu Jezusa Kristusa, da bi bila kaka oseba ali kak predmet zavarovan zoper vpliv hudobnega duha in odtegnjen njegovemu gospostvu, govorimo o eksorcizmu (zarotovanju, izganjanju hudobnega duha). V redni obliki se eksorcizem uporablja pri krščevanju. Slovesen eksorcizem, imenovan veliki eksorcizem, sme izvršiti samo duhovnik s škofovim pooblastilom.

               353. Katere oblike ljudske pobožnosti spremljajo zakramentalno življenje Cerkve?

Religiozni čut krščanskega ljudstva je vedno našel različne izraze v mnogovrstnih oblikah pobožnosti, ki spremljajo zakramentalno življenje Cerkve. Sem spadajo češčenje relikvij, obiskovanje svetišč, romanja, procesije, križev pot in rožni venec. Cerkev z lučjo vere razsvetljuje in pospešuje pristne oblike ljudske pobožnosti.

 

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole:  Avgust:  Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.