17.08.2024

Oznanila za 20. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

20. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

18. 8. 2024

ob 8.00 za + Janka Palirja (5. obl.)

             za žive in rajne farane

Janez  Eudes,

duhovnik

Ponedel., 19. 8.

ob 7.00 za + Bredo Strgar

* Gajšek za + Stanislavo Gradič

Bernard, opat

Torek, 20. 8.

ob 19.00 za + Jakoba in Marijo Žolek

Pij X., papež

Sreda, 21. 8.

ob 7.00 za + dve teti Ani

Devica Marija

Kraljica

Četrtek, 22. 8.

ob 19.00 za + Franca Krofliča

* Gajšek za + Angelo Kojnik

Roza iz Lime, devica, mučenka

 Petek, 23. 8.

ob 7.00 za + Ano Škarlin

* Gajšek za + Janka Zimška

Jernej, apostol

Sobota, 24. 8.

ob 19.00 za + Marijo Kresnik, starše in sestre

21. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

25. 8. 2024

ob 8.00 za + Kristino Koželj

             za žive in rajne farane

SVETE MAŠE V KOMOLAH 

20. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

18. 8. 2024

ob 10.00 za + Marijo Ravnak, osmina

Bernard, opat

Torek, 20. 8.

ob 19.00 za + Zvonka Borovšaka, osmina

Jernej, apostol

Sobota, 24. 8.

ob 9.00 za + Marjana Mravljaka, 30. dan

ob 10.00 za srečen zakon

21. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

25. 8. 2024

ob 10.00 za + Zdenko in Avgusta Zorko

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Umrl je: Stanislav Štefanec, 70-letni, z Lipe, Štore. Pogreb bo jutri, v ponedeljek, ob 9.00 na Teharjah. Bog mu daj večni mir in pokoj.

Iz svetega Pisma: Varuj svoj jezik hudobije, obvaruj svoje ustnice zvijačnega govorjenja.

Ogiblji se zla in delaj dobro, išči mir in se zanj zavzemaj. In ne opijanjajte se z vinom, v čemer je razbrzdanost, temveč naj vas napolnjuje Duh. (Ef  5, 17)

Za nasmeh: Marko je z očetom v živalskem vrtu in opazuje živali. Ko pride do prašiča, ki ga prvič vidi v živo, vpraša: »Ata, katere živali so to?« Oče: »To so prašiči!« Marko: »In kako se reče prašičem, kadar so čisti?«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 18. DO 25. AVGUSTA 2024

Dragi farani. Po uspešni operaciji postopoma okrevam in ob delavnikih že darujem svete maše. Za nedelje in pogrebe pa še prosim sobrate kapucine, ker še nisem povsem pri močeh. Lepo se zahvalim za vaše molitve, pozornost, klice, sporočila in obiske, lepo se zahvalim vsem, ki me nadomeščate in se trudite, da gre v župniji delo normalno naprej. Upam, da bom dobro okreval in bom lahko še nekaj časa vaš župnik.

Nakup zvonov poteka. Usklajeno in z naše strani podpisano pogodbo smo poslali v župnijo sv. Petra ob Renu v Nemčiji, kjer kupujemo zvonove. Pričakujemo kmalu tudi njihov podpis. Seveda pa bo potrebno kupnino plačati. Dogovorjena cena je 30.000 € za 3 bronaste zvonove v skupni teži 2150 kg. Lepo se zahvalim vsem, ki ste že darovali za zvonove. Do sedaj smo zbrali 5990 €, od tega sta dva zlata dobrotnika in štirje bronasti, ostalo pa drugi dobrotniki. Se priporočamo za vaš dar, ki ga lahko oddate v župnišču ali nakažete na TRR župnije Teharje: SI 56 0483 5000 3167 980, Nova KBM. Hvala in Bog povrni.

Čez mesec dni, 15. 9., bomo imeli župnijski dan za obe župniji, povezan s srebrno mašo g. Mirana Sajovica in če Bog da, jubilejem župnika. Ob tej priložnosti pripravljamo tudi srečelov in vse darove namenjamo nakupu zvonov. Lepo prosim, da pripravite kak lep dobitek za to. Še posebej prosim, da tisti, ki imate več možnosti, nagovorite firme, podjetnike in posameznike, da prispevajo svoj dar. Vlogo za to s potrebnimi podatki dobite v župnišču ali v cerkvi na Teharjah.

Iz Agencije Aritours so sporočili, da je za jesensko romanje v južno Italijo še 5 prostih mest, odhod pa je že zagotovljen. Povabim, da bi se še kdo prijavil in to čim prej, da ne bo prepozno.

 

Dan, ko sem bil najbližje Bogu

Napoleon Bonaparte je kot vojskovodja osvojil velik del Evrope, končal pa je kot jetnik na otoku Svete Helene. Nekoč so se zbrali njegovi generali in se pogovarjali o njegovih zmagah. Prišli so do vprašanja: kateri dan je bil najsrečnejši v njihovem življenju. Odgovori so bili zelo različni. Eden od generalov je vprašal cesarja Napoleona, kateri dan je zanj najsrečnejši v življenju. Pričakovali so, da bo navedel kakšno svojo slavno zmago. Cesar se je za trenutek zamislil, potem pa dejal: »Najsrečnejši dan v mojem življenju je bil dan mojega prvega svetega obhajila. Takrat sem bil najbližje Bogu.«

B. Rustja, Zgodbe o kruhu z okusom nebes

Učinkovito zdravilo

Neki človek je bil na smrt nesrečen. Dan in noč se je pritoževal in tarnal, ker ni imel čevljev.

Mislil je, da je najrevnejši človek na svetu, dokler ni nekega dne videl moža na vozičku.

Prav prestrašen je odkril nekaj nenavadnega: moški je bil brez nog. Toda smejal se je, si udobno prižgal cigareto in je bil videti zadovoljen. In človek se je nehal pritoževati.

Mogoče tudi ti zgubljaš mnogo časa, mnogo energije in življenjskega veselja s tem, da se nad vsem in vsakim pritožuješ. Vem, da življenje ni vedno lahko. Toda glej malo širše. Če bi se rad pritoževal nad hrano, pomisli na ljudi, ki nimajo kaj jesti. Če se kak dan ne počutiš dobro in takoj postaneš čisto nemogoč, pomisli na bolne, ki leta in leta ležijo v postelji. Misli več na druge, potem se boš manj pritoževal in boš veliko bolj srečen.                                                                                                  Po: P. Bosmans, Živi vsak dan

 

 

Kaj kristjani verujemo? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov.  Morda bo v pomoč:

DOSTOJANSTVO ČLOVEKOVE OSEBE - ČLOVEK KOT BOŽJA PODOBA

               358. Kateri je izvir človekovega dostojanstva?

Dostojanstvo človeške osebe temelji v njeni ustvarjenosti po božji podobi in sličnosti. Človeška oseba, obdarovana z duhovno in neumrljivo dušo, razumom in svobodno voljo, je naravnana na Boga in s svojo dušo in svojim telesom poklicana k večni blaženosti.

               359. Kako človek doseže blaženost?

Človek doseže blaženost v moči Kristusove milosti, ki ga napravi deležnega božjega življenja. Kristus v evangeliju svojim pokaže pot, ki vodi k sreči brez konca: blagri. Kristusova milost deluje tudi v vsakem človeku, ki, sledeč pravi vesti, išče in ljubi, kar je resnično in dobro, ter se izogiba hudega.

               360. Zakaj so blagri za nas pomembni?

Blagri so v središču Jezusovega oznanjevanja, povzemajo in dopolnjujejo božje obljube od Abrahama dalje. Blagri slikajo obraz Jezusa Kristusa, označujejo pristno krščansko življenje in razkrivajo človeku poslednji cilj njegovega delovanja: večno blaženost.

               361. V kakšnem razmerju so blagri do človekovega hrepenenja po sreči?

Blagri so odgovor na naravno hrepenenje po sreči, ki ga je Bog položil v človekovo srce, da bi ga pritegnil k sebi, k Bogu, ki ga edini more potešiti.

               362. Kaj je večna blaženost?

Je gledanje Boga v večnem življenju, v katerem bomo v celoti "deležni božje narave" (2 Pt 1,4), Kristusove slave in uživanja troedinega božjega življenja. Blaženost presega človeške zmožnosti: je nadnaraven in zastonjski božji dar, kakor milost, ki vodi tja. Obljubljena blaženost nas postavi pred odločilne nravne izbire, kar se tiče zemeljskih dobrin, ter nas spodbuja, da ljubimo Boga nad vse.

 

NAPOVEI IN INFORMACIJE

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole:  Avgust:  Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.