28.09.2024

Oznanila za 26. edeljo med letom za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

folder

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

26. NEDELJA MED LETOM,  nadangeli

 Nedelja,

29. 9. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Petra (obl.), Mirka, Vlada in starše Pavić

Hieronim, duhovnik

Ponedel., 30. 9.

ob 19.00 za + Lucijo (38. obl.), Franca in sorodnike Herman

* Gajšek za + Marijo Otorepec

Terezija det. Jezusa

Torek, 1. 10.

ob 19.00 za + Jelko in 2 Jožeta Arčan

Angeli varuhi

Sreda, 2. 10.

ob 7.00 v zahvalo za molitve in pomoč v bolezni

Frančišek Borgia

Četrtek, 3. 10.

ob 19.00 za + Ano (obl.) in Maksa Fišer

* Gajšek za + Radico Kragelj

Frančišek Asiški, red. ustanovitelj

 Petek, 4. 10.

ob 19.00 za + Teharske žrtve

* Gajšek za + Andreja Jevšineka

Faustina Kovalska

Sobota, 5. 10.

v Osenci ob 15.00 za + Ivana in Ivanko Bobnič, sorodnike in vaščane

ob 19.00 za + Kristino Koželj

27. NEDELJA M.  L.. Rožnovenska

 Nedelja,

6. 10. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

na Grobišču Bukovžlak ob 11.00 za +

SVETE MAŠE V KOMPOLAH   

26. NEDELJA MED LETOM,  nadangeli

 Nedelja,

29. 9. 2024

ob 10.00 za + Angelo (obl.), Ivana in Silva Čvan

Terezija det. Jezusa

Torek, 1. 10.

ob 18.00 za + Terezijo in Pavla Šuhel

Faustina Kovalska

Sobota, 5. 10.

ob 9.00 za + Ano (50.obl.), Matija in Zvonka Pertinač

27. NEDELJA M.  L.. Rožnovenska

 Nedelja,

6. 10. 2024

ob 10.00 za + Jožefa Stojana

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Gospodova postava je popolna, poživlja dušo; Gospodovo pričevanje je zanesljivo, nevednega dela modrega. Gospodov strah je čist, ostaja na veke; Gospodove sodbe so resnica, vse so pravične.

Za nasmeh: »Jože, vidim, da sam pospravljaš stanovanje. Ali nimaš več gospodinjske pomočnice?« »Ne, oženil sem se z njo, zdaj imam ženo!«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 29. 9. DO 6. 10. 2024

Prihodnjo nedeljo, 1. v mesecu oktobru, imenujemo tudi rožnovenska nedelja. Na ta dan je že dolga leta sveta maša na Grobišču Bukovžlak ob 11.00. Tudi letos lepo vabim k udeležbi in sodelovanju. Kristjani Teharja imamo posebno poslanstvo in nalogo, da vzdržujemo spomin na žalostne povojne dogodke, na mučenje in številne poboje brez sodbe. Za rajne žrtve darujemo sveto mašo ter molimo za spravo in mir v slovenskem narodu. Sv. mašo bo vodil nadškof dr. Anton Stres, pel bo Mešani zbor iz župnije Nova Cerkev.

Lani so v Kočevskem rogu odkrili največje povojno grobišče do sedaj, kjer so našli 3450 pobitih v jami pod Macesnovo gorico. O tem je narejena študija in razstava pod naslovom:

3450 Jama pod Macesnovo Gorico - slovenski Katin. Otvoritev razstave bo v petek, 4. 10., ob 19.30 v Martinovi dvorani. Nato bo pogovor z avtorjem razstave zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom, ki bo predstavil 6. poročilo komisije vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Razstava bo na ogled v mesecu oktobru. Možno bo videti tudi film o tem.

Večerne sv. maše bodo v Kompolah že v oktobru ob 18.00, na Teharjah še ob 19.00.

Jezus nas v evangeljskem odlomku vabi, da naj bomo previdni in naj si ne prilaščamo vloge sodnika. Seveda mislimo, da se tisti, ki ne delijo naših pogledov, mnenj ali našega načina življenja, motijo, a Jezus nas ob tem jasno opominja, a temu ni nujno tako.

Vendar Jezusov opomin se tu ne konča. Ni namreč dovolj, da se vzdržimo sodb, ampak nas vabi, da o drugih tudi dobro mislimo. Čeprav to ni vedno lahko, ima v Božjih očeh veliko večjo veljavo. Tako nam Kristus postavlja zelo visoke cilje, »ljubite svoje sovražnike« in nas opozarja, da bomo z mero, s katero sami merimo, tudi mi izmerjeni. S tem svarilom nas vabi tudi k absolutnemu zaupanju, da bomo vselej znali odgovarjati z ljubeznijo; z ljubeznijo Njega, ki je za vse nas iz svoje neizmerne ljubezni do prav vsakega izmed nas, umrl na križu. (Povzeto po: https://es.catholic.net)

 

Tisti čas je Janez rekel Jezusu: »Učitelj, nekoga smo videli, da je v tvojem imenu izganjal hude duhove, in smo mu branili, ker ni hodil za nami.« (Mr 9,38)

Drža Jezusovih učencev je zelo človeška, zelo razširjena in jo lahko najdemo v krščanskih skupnostih vseh časov, najverjetneje tudi v nas samih. V dobri veri, še več, z gorečnostjo, hočemo zavarovati pristnost neke izkušnje, in zaščititi ustanovitelja ali voditelja pred lažnimi posnemovalci. Istočasno pa je tudi strah pred »konkurenco«, to je grdo, strah pred konkurenco, da bi kdo lahko odvzel nove privržence. Pri tem se ne uspe ceniti dobro, ki ga drugi delajo. Kajti to ni dobro, ker ni naš. To je ena od oblik sklicevanja na samega sebe, še več, tu je korenina prozelitstva. Cerkev, kot je rekel papež Benedikt, ne raste zaradi prozelitstva, temveč, če je privlačna, raste zaradi pričevanja drugim z močjo Svetega Duha.

Velika svoboda Boga v svojem podarjanju nam predstavlja za nas izziv in opomin, da spremenimo svoje drže ter svoje odnose. To je povabilo, ki nam ga Jezus danes namenja. Kliče nas, naj ne mislimo več glede na kategorije »prijatelj/sovražnik«, »mi/vi«, »kdor je znotraj/kdor je zunaj«, »moje/tvoje«, ampak da gremo onkraj in odpremo srce, da bomo lahko prepoznali njegovo navzočnost in delovanje Boga tudi na neobičajnih in nepredvidljivih področjih ter v osebah, ki niso del našega kroga. Gre za to, da smo bolj pozorni na pristnost dobrega, lepega in resničnega v tem, kar je storjeno, kot pa na ime in na pripadnost tistega, ki to stori. In, kakor nas vabi ostali del današnjega evangelija, namesto da bi sodili druge, moramo izprašati sami sebe in brez popuščanja »odrezati« vse tisto, kar bi pohujšalo osebe, ki so v veri bolj šibke.

Devica Marija, zgled učljivega sprejema Božjih presenečenj, naj nam pomaga prepoznati znamenja Gospodove navzočnosti sredi med nami in odkriti, kje vse se On razodeva, tudi v najbolj nemogočih in neobičajnih situacijah. Uči nas ljubiti našo skupnost brez ljubosumja in zaprtosti, da bomo vedno odprti za prostrano obzorje delovanja Svetega Duha.                                                                                                                                                                                                 papež Frančišek

 

 

Kaj kristjani verujemo? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov.

               372. Kaj je vest?

Vest, navzoča v srcu osebe, je sodba razuma, ki v primernem trenutku ukaže človeku, naj stori dobro in se izogne zla. Po njej človeška oseba zaznava nravno vrednost dejanja, ki naj ga stori ali že storjenega dejanja, in mu omogoča prevzeti odgovornost zanj. Kadar razumen človek posluša vest, more slišati Boga, ki mu govori.

               373. Kaj vključuje dostojanstvo osebe v odnosu do vesti?

Dostojanstvo človeške osebe vključuje pravilnost vesti (to pomeni, da vest soglaša s tem, kar je v skladu z razumom in božjo postavo pravično in dobro). Zaradi tega osebnega dostojanstva človeka ni dovoljeno siliti, da bi ravnal proti svoji vesti. Prav tako ga ni dovoljeno ovirati, da bi delal po svoji vesti, zlasti v verskih zadevah.

               374. Kako se oblikuje vest, da bo pravilna in resnicoljubna?

Pravilna in resnicoljubna vest se oblikuje z vzgojo, z usvajanjem božje besede in naukom Cerkve. Podpirajo jo darovi Svetega Duha in ji pomagajo nasveti modrih oseb. Za vzgojo vesti zelo koristi molitev in spraševanje vesti.

               375. Katera pravila mora vest vedno upoštevati?

So tri najbolj splošna navodila: 1) Nikoli ni dovoljeno storiti zlo, da bi iz tega sledilo kaj dobrega. 2) Tako imenovano zlato pravilo: "Vse, kar želite, da bi ljudje vam storili, storite tudi vi njim" (Mt 7,12).  3) Krščanska ljubezen vedno spoštuje bližnjega in njegovo vest; to pa seveda ne pomeni sprejeti kot dobro tisto, kar je objektivno zlo.

               376. Ali se more vest motiti?

Oseba mora vedno ubogati gotovo (trdno) sodbo svoje vesti. A iz razlogov, ki niso vedno prosti osebne krivde, more vest izrekati tudi zmotne sodbe. Ni pa mogoče pripisovati osebi zla, storjenega zaradi nehotene nevednosti, četudi zlo objektivno ostaja zlo. Treba se je torej truditi za to, da se nravna vest znebi svojih zmot.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

Napovedi:  * Sv. maša na Grobišču Bukovžlak: 6. 10. ob 11.00; otvoritev razstave: 3450 Jama pod Macesnovo gorico - Slovenski Katin v petek, 4. 10., ob 19.30.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole: avgust: Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.