13.10.2024

Oznanila za 28. edeljo med letom za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

 SVETE MAŠE NA TEHARJAH

28. NEDELJA MED   LETOM

 Nedelja,

13. 10. 2024

ob 8.00 za + družino Zevnik in Kompolšek, Tugomirja Sitarja ter Ano in Jožefa Škoberne

ob 10.00 za žive in rajne farane

Kalist I., Papež

Ponedel., 14. 10.

ob 7.00 za + Terezijo Buser

* Gajšek za + Marijo Ravnak

Terezija Velika

Torek, 15. 10.

ob 19.00 za + Antona in Alojzijo Šale

Hedvika, kneginja

Sreda, 16. 10.

ob 7.00 v zahvalo za molitve zame in za zdravje

Ignacij Antiohijski

Četrtek, 17. 10.

ob 19.00 za zdravje in blagoslov- družina Frater

* Gajšek za + Pavlija Šuhla

Luka, evangelist

 Petek, 18. 10.

ob 7.00 za + Rozalijo in Ivana Kresnik

* Gajšek za + Martina Štarkla

Pavel od Križa

Sobota, 19. 10.

ob 19.00 za + Jožefa in starše Gabršček, Anko,

      Martino in starše Vrhovšek

29. NEDELJA M. L., Misijonska

 Nedelja,

20. 10. 2024

ob 8.00 za + Silvo in Ivana Perčič

ob 10.00 za žive in rajne farane

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

28. NEDELJA MED   LETOM

 Nedelja,

13. 10. 2024

ob 10.00 za + družino Škoberne: Ervina (obl.),

       Marjana, Alojza in Jožefa

Terezija Velika

Torek, 15. 10.

ob 18.00 za + Terezijo, Jakoba  in Elizabeto Gajšek ter Jožeta Kovača

Pavel od Križa

Sobota, 19. 10.

ob 9.00 v zahvalo Materi Božji in za zdravje

29. NEDELJA M. L., Misijonska

 Nedelja,

20. 10. 2024

ob 10.00 za + Jožefa Stojana, obl.

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Molil sem in dana mi je bila preudarnost, klical sem in name je prišel duh modrosti. Bolj sem jo cenil kakor žezla in prestole, v primerjavi z njo sem imel bogastvo za prazen nič. (Mdr 7, 7)

Za nasmeh: Sin mafijskega šefa je padel na izpitu. »Kako je bilo?«, ga vpraša oče. »Super«, pravi sin. »Štirje moški so me tri ure zasliševali, pa nisem črhnil niti besede.«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 13. DO 20. OKTOBRA 2024

 

V nedeljo smo lepo obhajali bogoslužje za trpeče in pobite v taborišču Teharje. Pridigo nadškofa dr. Antona Stresa in nagovor dr. Franca Cukjatija si lahko ogledate tudi na naši spletni strani. V župnijski dvorani sv. Martina pa je odprta razstava: 3450 Bratomor v jami pod Macesnovo gorico. Med tednom bo odprta dopoldne od 10. do 12. ure in popoldne od 16. do 18. ure, do 21. 10. 2024. Prikazuje odkrivanje do sedaj največjega povojnega grobišča v Kočevskem rogu, kjer je bilo umorjenih več fantov in mož, kot štejejo vsi farani Teharja in Sv. Lovrenca! To seveda niso prijetne stvari, a so resnične in je grozljivo, če nas tako odkritje pusti hladne, saj bi bilo znamenje, da se nas človečnost in groza nasilja ne dotakne. Možno si je ogledati tudi film o tem (cca 30 minut).

Večerne sv. maše bodo v Kompolah že v oktobru ob 18.00, na Teharjah še ob 19.00.

V mesecu oktobru še posebej vabim k molitvi rožnega venca, bodisi doma, ali v cerkvi pred mašo. To je lepa premišljevalna molitev, kjer spremljamo odrešenje in Jezusovo pot od spočetja do poveličanja njegove matere Marije, ob tem spremljamo tudi pot vsakega od nas od spočetja do poveličanja v nebesih.

»Tudi tebi Jezus pravi: »Pridi, hodi za menoj!« Pridi: ne stoj na mestu, saj ni dovolj, da ne delaš nič slabega, za to, da bi bil Jezusov. Hodi za menoj: ne hodi za Jezusom le takrat, ko se ti ljubi, ko ti ugaja, ampak ga išči vsak dan; ne bodi zadovoljen z izpolnjevanjem zapovedi, s tem, da daš malo miloščine in zmoliš kakšno molitev: najdi v Njem Boga, ki te vedno ljubi, smisel svojega življenja, moč, da se daruješ.

Jezus pravi tudi: »Prodaj, kar imaš, in daj ubogim.« Gospod ne teoretizira o revščini in bogastvu, ampak gre naravnost k življenju. Prosi te, da pustiš to, kar obtežuje srce, da se izprazniš dobrin. Če je srce polno dobrin, ne bo prostora za Gospoda, ki bo postal ena izmed drugih stvari. Zato je bogastvo nevarno in – Jezus pravi – otežuje celo zveličanje. Ne zato, ker bi bil Bog strog, ne! Problem je na naši strani: to, da imamo preveč, da želimo preveč, nam duši srce in zato postajamo nesposobni ljubiti.«                                                                                                                      (papež Frančišek)

 

KOMU PRIPADA NEBEŠKO KRALJESTVO?

V nebeško kraljestvo pridejo samo tisti, ki so kot otroci, ubogi v vsem. Učenci se čudijo, ker mislijo, da so mladost, bogastvo, lepota, vplivnost tiste lastnosti, ki omogočajo vstop. Toda le toliko bogatih je v Kraljestvu, kolikor kamel je šlo skozi šivankino uho.

Vsi smo preveliki in prebogati, da bi vstopili v Kraljestvo, ki pripada otrokom. Podobni smo kamelam, ki neumno poskušajo priti skozi šivankino uho. Ko spoznamo in priznamo, da je to nemogoče, postanemo majhni.

“Kdo se potem more rešiti?” kar strmijo učenci. Rešitev je edini resni človekov  problem. Jezus odgovarja, da se rešiti človeku ni ne lahko ne težko, ampak  absolutno nemogoče. “Pri ljudeh je to nemogoče, ne pa pri Bogu, kajti pri Bogu  je vse mogoče.” Samo Bog nas more narediti uboe in majhne ter nas rešiti  skupaj z vsemi ubogimi in majhnimi. In to dela z vsemi, hočemo ali nočemo. Če ne prej, ob smrti bo vsak bogataš pustil vse in se znašel med vsemi najbolj ubog in majhen.

Bogu je vse mogoče. Njegov poklic je delati to, kar je človeku  nemogoče. Nam pa ostane, da vsem našim upornostim navkljub prosimo za to nemogoče, ki nam ga samo Bog lahko daruje. Ob tem je Peter začel Jezusu govoriti: “Glej, mi smo vse zapustili in šli za teboj.” Z začudenjem ugotavlja, da se je njemu in tovarišem že zgodilo nemogoče. Ne da bi se dobro zavedali, jim je bilo dano to, kar je Jezus prosil bogatega mladeniča. Petrov vzklik je izraz čudenja in zavedanja Božjega dela. Jezus potrdi Petrovo ugotovitev. Kraljestvo pripada tistim, ki so pustili vse iz ljubezni do Gospoda. Beseda, ki je mladeniču prinesla žalost, njim prinaša veliko radost.                                                                                                                                                                                               (E. Mozetič)

 

 

Kaj kristjani verujemo? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov.

KREPOSTI

               382. Kaj je srčnost?

Srčnost daje trdnost v težavah in stanovitnost v prizadevanju za dobro. Človeka pripravi do zmožnosti, da žrtvuje celo svoje življenje za pravično stvar.

               383. Kaj je zmernost?

Zmernost brzda nagnjenje do naslad (ugodja), usposablja voljo za gospostvo nad nagoni in daje, da se pri uporabljanju ustvarjenih dobrin  držimo prave mere.

               384. Kaj so božje kreposti?

So kreposti, ki imajo za svoj izvor, nagib in neposredni predmet Boga samega. Vlite v s posvečujočo milostjo usposabljajo človeka za življenje v povezanosti s sveto Trojico. So temelj, duša in značilnost kristjanovega nravnega delovanja; oživljajo vse človeške kreposti. Božje kreposti so poroštvo za to, da je Sveti Duh v zmožnostih človeškega bitja navzoč in deluje.

               385. Katere so božje kreposti?

Božje kreposti so vera, upanje in ljubezen.

               386. Kaj je vera?

Vera je božja krepost, s katero verujemo v Boga in sprejemamo za resnico vse, kar nam je razodel in nam sveta Cerkev predloži v verovanje, kajti Bog je resnica sama. Z vero se človek svobodno izroči Bogu. Zato si tisti, ki veruje, prizadeva, da bi spoznal in izvrševal božjo voljo, saj "vera deluje po ljubezni" (Gal 5,6).

               387. Kaj je upanje?

Upanje je božja krepost, s katero od Boga pričakujemo in hrepenimo po večnem življenju kot svoji sreči, zaupajoč v Kristusove obljube in opirajoč se na pomoč milosti Svetega Duha, da bi tako zaslužili večno življenje in ostali stanovitni do konca zemeljskega življenja.

               388. Kaj je ljubezen?

Ljubezen je božja krepost, s katero ljubimo Boga nad vse in iz ljubezni do Boga ljubimo svojega bližnjega kakor sami sebe. Jezus napravlja iz nje novo zapoved, polnost postave. Ljubezen je "vez popolnosti" (Kol 3,14), temelj drugih kreposti, njihova duša, navdihovalka in urejevalka: brez ljubezni "nisem nič" in "mi nič ne koristi" (1 Kor 13,1-3).

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

Napovedi: * Ogled razstave 3450 Bratomor v jami pod Macesnovo gorico: do 25. 10. 2024.

* 26.10. ob 18.00 koncert: Mešani zbor z Dunaja in zbor Kajuh; 27. 10. pojo pri sv. maši.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole: avgust: Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.