24.07.2024

Oznanila za 17. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

 SVETE MAŠE NA TEHARJAH

17. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

28. 7. 2024

pri sv. Ani ob 10.00 za + Danija Lenardiča, starše, Sandija in Lojzija Vodenik

Marta, Marija, Lazar

Ponedel., 29. 7.

doma ne bo sv. Maše

* Gajšek za + Ivana Mastnaka

Peter Krizolog

Torek, 30. 7.

doma ne bo sv. maše

Ignacij Lojolski

Sreda, 31. 7.

doma ne bo sv. maše

Alfonz Ligvorij,  škof

Četrtek, 1. 8.

ob 19.00 za + Fridlove, Gačnikove in Janeza Klokočarja

* Gajšek za + Marka Podplatana

Evzebij, škof

 Petek, 2. 8.

doma ne bo sv. maše

* Gajšek za + Zvonka Pertinača

Konrad, redovnik

Sobota, 3. 8.

ob 19.00 za + Marijo in Leopolda Rozman

18. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

4.  8. 2024

ob 8.00 za + Pavla Šuhla;

             za žive in rajne farane

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

17. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

28.  7. 2024

ob 10.00 za + Cirila in Janeza Mlinar

Peter Krizolog

Torek, 30. 7.

ob 19.00 za + Antona Perasa, osmina

Konrad, redovnik

Sobota, 3. 8.

ob 9.00 za + Mimico Kroflič

18. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

4.  8. 2024

ob 10.00 za + Ivana in starše Doberšek in rodbino Virant

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Bratje in sestre, jaz, jetnik v Gospodu, vas opominjam, da živite vredno klica, s katerim ste bili poklicani, v vsej ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. V ljubezni prenašajte drug drugega. Prizadevajte si, da ohranite edinost Duha z vezjo miru: eno telo in en Duh, kakor ste tudi bili poklicani v enem upanju svojega poklica.

Za nasmeh: v kupeju na vlaku sedita dva gluha. Prvi vpraša: »Koliko je ura?« Drugi odgovori: »Sreda«. Prvi se zahvali: »Hvala, prav na tej postaji moram izstopiti«!

Za razmislek: Od nas se ne zahteva, da smo brezmadežni, temveč, da vedno rastemo, da živimo z globoko željo, da bi napredovali na poti evangelija, in ne izgubimo poguma. (papež Frančišek)

 

OSATALA OZNANILA ZA TEDEN OD 28. 7. DO 4. 8. 2024

 

Hvala za dar MIVA - pomoč slovenskim misijonarjem, ki ste ga zbrali na Krištofovo nedeljo.

OKLICI: ženin: Branko Klinar, rkt. vere, samski, CNC operater, roj. 1986 v Celju, sin Jožefa in Cvetke, roj. Ocvirk, biva Kompole 30; nevesta: Mateja Polanec, rkt. vere, samska, delavka, roj. 1994 v Mariboru, hči Jožefa in Milene, roj. Breznik.

                                        ženin: Žiga Lipičnik, rkt. vere, samski, ing. strojništva, roj. 1996 v Celju, sin Željka in Natalije, roj. Šket, biva Vrhe 33; nevesta: Špela Črešnovar, rkt. vere, samska, sanitarni ing., roj. 1998 v Trbovljah, hči Darka in Katarine, roj. Jakun, biva Veliko Širje 76, Rimske Toplice.

Ob nedelji starih staršev

Dragi stari starši, dragi starostniki, podajte se na pot izjemnih starcev! Postanimo tudi mi nekoliko pesniki molitve: uživajmo v iskanju svojih besed, prilastimo si tiste, ki nas jih uči Božja beseda. Molitev starih staršev in starostnikov je za Cerkev velik dar! Je bogastvo. Prav tako je velika injekcija modrosti za celotno človeško družbo, predvsem za tisto, ki je preveč zaposlena, zavzeta, raztresena. Nekdo pa mora prav tako peti, tudi zanje, peti o Božjih znamenjih, oznanjati znamenja Boga, moliti zanje! Spomnimo se Benedikta XVI., ki se je odločil za molitev in poslušanje Boga v zadnjem delu svojega življenja. Velik vernik pravoslavnega izročila iz prejšnjega stoletja Oliver Clément je rekel: 'Civilizacija, v kateri se več ne moli, je civilizacija, v kateri starost nima več smisla. In to je grozljivo. Mi predvsem potrebujemo ostarele, ki molijo, kajti starost nam je dana ravno za to.'

Starostniki se lahko zahvaljujete Gospodu za vso prejeto dobroto in napolnite praznino nehvaležnosti, ki ga obdaja. Lahko posredujete  za pričakovanja novih generacij in nudite dostojanstvo spomina. Mlade ambiciozneže lahko spomnite, da je življenje brez ljubezni suhoparno življenje. Prestrašenim mladim lahko rečete, da se strah pred prihodnostjo lahko premaga. Mlade, pretirano zaljubljene vase, lahko spomnite, da je večje veselje v dajanju kot prejemanju. Dedki in babice oblikujejo stalni zbor velikega duhovnega svetišča, kjer molitev prošnje in pesem hvalnica podpirata skupnost, ki dela in se bori na polju življenja.

In navsezadnje molitev nenehno očiščuje srce. Hvaljenje in prošnja Bogu preprečujeta otrditev srca v nejevoljo in egoizem. Kako grd je cinizem ostarele osebe, ki je izgubila čut za svoje pričevanje, ki prezira mlade in ne govori o življenjski modrosti. In kako lepo je opogumljanje, ki ga starostnik uspe posredovati mladim, ki iščejo smisel vere in življenja. To je zares poslanstvo starih staršev, poklicanost ostarelih. Besede dedkov in babic so nekaj posebnega za mlade in ti to vedo.   Po: E. Mozetič

Devica Marija, Mati vere in upanja, zgled za to človeštvo, ki ga je ukleščila brezbrižnost, naredi me razpoložljivega, kot si ti, da sprejmem Božjo voljo, da bi poveličeval in hvalil njegovo usmiljenje. Marija, Mati kreposti, ti, ki poznaš moje srce, ne dopusti, da bi obupal.

Z zaupanjem izročam življenje v tvoje roke. Ozdravi moje rane. Naj me tvoja nežnost spremlja na moji poti. Tvoja navzočnost, Mati ljubezni, nam prinaša veselje, ko vidimo svoje družine združene.

Pomagaj mi prenašati nežnost in ljubezen Boga vnukom in mladim, da bi poleg molitve zanje lahko tudi molil z njimi.

Marija, izprosi zame dar Svetega Duha: podpiraj mojo šibkost; vdihni v moje srce tolažbo, da bom lahko med mladimi pustil sledi vere, pričevanje o lepoti življenja, spoznanje, da ima življenje svojo mejo, onkraj katere nas čaka Očetov objem. Amen.

Vabljeni na Svetino: v soboto, 3. 8. ob  19.30: škof Maksimilijan Matjaž in v nedeljo, 4. 8. ob 10.30: škof Stanislav Lipovšek.

 

Kaj kristjani verujemo? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov. Danes je nedelja Jezusa Dobrega pastirja in molimo za duhovne poklice. Zato vam bom tokrat navedel nekaj:

ZAKRAMENT SVETEGA ZAKONA

               345. Kaj je potrebno, kadar eden od zakoncev ni katoličan?

Mešani zakoni (zakoni med katoličani in krščenimi nekatoličani) potrebujejo dovoljenje cerkvene oblasti. V primeru različnosti vere (zakoni med katoličanom in nekrščenim) je za veljavnost potreben spregled. V vsakem primeru je bistvenega pomena, da zakonca ne izključujeta prevzema bistvenih namenov in lastnosti zakona in da katoliški zakonec potrdi obveznosti, da ohrani vero ter zagotovi krst in katoliško vzgojo otrok. Te obveznosti morajo biti poznane tudi drugemu zakoncu.

               346. Kateri so učinki zakramenta zakona?

Zakrament zakona ustvari med zakoncema trajno in izključno vez. Bog sam zapečati privolitev zakoncev. Zato sklenjeni in izvršeni zakon med krščenima ne more biti nikoli razvezan. Poleg tega ta zakrament podeli zakoncema potrebno milost, s katero si v zakonskem življenju in pri odgovornem sprejemanju in vzgoji otrok med seboj pomagata k svetosti.

               347. Kateri grehi zelo nasprotujejo zakramentu zakona?

Takšni grehi so: prešuštvo; mnogoženstvo, ki je v protislovju z enakim dostojanstvom moža in žene kakor tudi z enostjo in izključnostjo zakonske ljubezni; zavračanje rodovitnosti, ki prikrajša zakonsko življenje za dar otrok; ločitev, ki je v nasprotju z nerazvezljivostjo zakona.

               348. Kdaj Cerkev dopušča fizično ločitev zakoncev?

Cerkev dopušča fizično ločitev zakoncev, kadar je njuno sožitje iz zelo težkih razlogov praktično postalo nemogoče, čeprav želi, da se spravita. Vendar dokler soprog živi, nista svobodna, da bi sklenila nov zakon, razen če je njun zakon neveljaven in ga cerkvena oblast razglasi za neveljavnega.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

2. Anina nedelja: 28. 7. sv. maša samo ob 10.00 pri sv. Ani. V mesecu avgustu ob nedeljah na Teharjah sv. maša samo ob 8.00. V času moje odsotnosti zaradi operacije me bodo nadomeščali bratje kapucini. V nedeljo je slavje na Svetini - glej prejšnjo stran.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: april: Teharje; maj: Štore - Lipa; junij: Bukovžlak; Julij: Pečovje

Kompole: April: Prožinska vas; Maj: Kompole; Junij: Ogorevc in Draga; Julij: Šentjanž.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje