31.08.2024

Oznanila za 22. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

22. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

1. 9. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Rafka Rezarja, starše in sorodnike

Marjeta, devica

Ponedel., 2. 9.

ob 7.00 za + Ano in Maksa Fišer

* Gajšek za +

Gregor Veliki, pp.

Torek, 3. 9.

ob 19.00 za + Petra Gradišnika

Rozalija Siciljska

Sreda, 4. 9.

ob 7.00 za + Marka Brečka, Terezijo in Pavla Šuhel

* Gajšek za +

Mati Terezija, red.

Četrtek, 5. 9.

ob 19.00 za + Jožeta Fridla

Zaharija, prerok

 Petek, 6. 9.

ob 7.00 v zahvalo za molitve in pomoč v bolezni

Regina, muč.

Sobota, 7. 9.

ob 19.00 za + Marijo Junger

23. NEDELJA M.  L.

Mali Šmaren

 Nedelja,

8. 9. 2024

ob 8.00 za + Ljudmilo, 2 Jožeta, Staneta in Milico Jesenek, Jelko in Antona Simončič

ob 10.00 za žive in rajne farane

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

22. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

1. 9. 2024

ob 10.00 za + Martina Žnidarja (obl.), Marijo Drobne, rodbino Drobne in Žnidar

Gregor Veliki, pp.

Torek, 3. 9.

ob 19.00 za + Dorotejo in Vida Čadej

Regina, muč.

Sobota, 7. 9.

ob 9.00 za + Franca Kovača

23. NEDELJA M.  L.

Mali Šmaren

 Nedelja,

8. 9. 2024

ob 10.00 za + Ano (obl.) in Alojza Mastnak, Pepco Mramor in rodbino Žnidar

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Moji dragi bratje in sestre, postanite uresničevalci besede in ne le poslušalci, ki sami sebe varajo. Čista in neomadeževana pobožnost pred Bogom in Očetom je to: skrbeti za sirote in vdove v njihovi stiski ter se ohraniti neomadeževan od sveta. (Jak 1, 27)

Za nasmeh: Učitelj: »Steklo imamo od Egipčanov, koledar od Rimljanov, naše številke od Arabcev. Kdo mi lahko pove podobne primer?« Amadej: »Likalnik imamo od Novakovih, sesalec sposojen od Korenovih, mikser od stare mame.«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 1. DO 8. 9. 2024

S 1. septembrom se začne pouk v osnovnih in srednjih šolah. To nam daje priložnost in nalogo, da se župnija z versko vzgojo in intenzivnim delom z otroki in družinami dejavno vključuje v proces oznanjevanja vere in vzgoje v veri. Vsako leto zato v začetku septembra pripravim tudi vpis k verouku za otroke vseh razredov in povabim njih in starše k blagoslovu tega pomembnega obdobja. Letos bomo imeli vpis v tednu od 9. do 13. septembra, v nedeljo 15. septembra pa slovesen začetek pri sv. maši ob 10.00. Naj že sedaj spomnim, da bo tedaj sv. maša samo ob 10.00. Urnik in povabilo sem staršem že poslal po e-pošti, da lahko uskladijo obšolske dejavnosti. Z rednim veroukom pa bomo začeli v tednu po 15. 9. 2024.

Čez štirinajst dni, 15. 9., bomo imeli župnijski dan za obe župniji, povezan s srebrno mašo g. Mirana Sajovica in sedemdesetletnico župnika. To je za župnijo lep dan, ki ga želimo tudi primerno duhovno pripraviti in praznovati. Ker gre za duhovništvo, bomo temu namenili več pozornosti. V četrtek, 12. 9., bomo ob 19.00 razmišljali o duhovniški poklicanosti: po sveti maši, ki jo bo daroval g. Miran Sajovic, bomo v dvorani pripravili pogovorni večer z duhovniki naše župnije: g. Miranom, Sajovicem, rojakom Jankom Rezarjem, in domačima Stankom Gajškom in Miho Hermanom. V petek, 13. 9.,  bo ob 19.00 sveto mašo daroval g. Janko Rezar, v soboto pa domači župnik. Vse tri večere bo tudi priložnost za sveto spoved in sodelovanje pri maši.

V nedeljo, 15. 9., bo skupna slovesnost, združena z župnijskim dnevom župnij Teharje in Sv. Lovrenc ter slovesnim začetkom verouka ob 10.00. Pripravili bomo bogato sodelovanje pri sv. maši, po njej pa druženje pod šotorom, obogateno s programom in srečelovom. Poskrbljeno bo tudi za  otroke.

Ob tej priložnosti pripravljamo tudi srečelov in vse darove namenjamo nakupu zvonov. Nekaj dobitkov smo že prejeli. Lepo se zahvalimo zanje in še prosimo, da pripravite kak lep dobitek za to priložnost. Še posebej prosim, da tisti, ki imate več možnosti, nagovorite firme, podjetnike in posameznike, da prispevajo svoj dar. Vlogo za to s potrebnimi podatki dobite v župnišču ali v cerkvi na Teharjah in Kompolah.

Nakup zvonov poteka. Pogodba je podpisana, zdaj se dogovarjamo za prevzem in za transport domov. Upam, da bodo sredi septembra že doma. Tudi zbiranje denarja poteka. Lepo se zahvalim vsem, ki ste že darovali za zvonove. Do sedaj smo zbrali 13.040 €, od tega so pet zlatih dobrotnikov (po 1000 €), eden srebrn (700 €) in 6 bronastih (po 500 €), ostalo pa drugi dobrotniki. Vsak dar je dobrodošel in smo zanj hvaležni ter se še priporočamo zanj. Oddate ga lahko v župnišču ali nakažete na TRR župnije Teharje: SI 56 0483 5000 3167 980, Nova KBM. Hvala in Bog povrni. Naj spomnim, da bo tudi izkupiček župnijskega dne namenjen za zvonove. V ta namen se z g. Miranom odrekava osebnim darovom v korist nabave zvonov.

Priprave na skupno praznovanje že potekajo. V tem tednu smo prebelili dvorano, urejamo okolje in pripravljamo program. Lepo se zahvalim vsem, ki se v ta namen trudite in sodelujete. Veselje in uspeh praznovanja je v tem, da se med seboj povežemo, da poživimo vero v Boga in zavest župnijske skupnosti, da nam prinese novega zagona in spoznanja, da je lepo, če smo skupnost, če znamo združiti želje, načrte in sodelovanje. Potem tudi Bog blagoslavlja, saj pravi Sveto pismo, da Bog blagoslavlja le tam, kjer je sloga. Tako se trudimo, da bomo tega vredni.

V mesecu septembru in oktobru bom na Teharjah vsak teden daroval eno sveto mašo v zahvalo vsem, ki ste molili za moje zdravje in v prošnjo za zdravje vseh nas, še zlasti  težko bolnih.

 

Kaj kristjani verujemo? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov. Morda bo v pomoč:

ČLOVEKOVA SVOBODA

               368. Kdaj je dejanje moralno dobro?

Dejanje je moralno dobro, kadar predpostavlja obenem dobrost predmeta, namena in okoliščin. Izbrani predmet more sam zase pokvariti celoto dejanja, četudi je namen dober. Ni dovoljeno delati zlo, da bi iz njega prišlo dobro. Slab namen more pokvariti dejanje, četudi je njegov predmet sam v sebi dober. Nasprotno pa dober namen ne napravi dobro neko ravnanje, ki je slabo po svojem predmetu, ker namen ne posvečuje sredstev. Okoliščine morejo zmanjšati ali povečati odgovornost tistega, ki deluje, a ne morejo spremeniti moralne vrednosti dejanj samih, nikoli ne morejo napraviti dobrega nekega dejanja, slabega v sebi.

               369. Ali obstajajo dejanja, ki so vedno nedovoljena?

Obstajajo dejanja, ki jih je vedno nedovoljeno izbrati zaradi svojega predmeta (na primer bogokletje, uboj, prešuštvo). Izbrati jih namreč vsebuje nered volje, se pravi nravno zlo, katerega ni mogoče opravičiti z uporabo dobrin, ki bi morda iz njih prišle.

               370. Kaj so strasti?

Strasti so nagnjenja, vzburkanosti ali vzgibi čutnosti - naravne sestavine človeške psihologije - ki nagibljejo človeka, da deluje ali da ne deluje v smeri tistega, kar dojemamo kot dobro ali kot zlo. Glavne strasti so ljubezen in sovraštvo, hrepenenje in strah, veselje, žalost, jeza. Poglavitna strast je ljubezen, ki jo vzbuja privlačnost dobrega. Samo dobro je ljubljeno, bodisi resnično ali navidezno dobro.

               371. Ali so strasti nravno dobre ali zle?

Strasti, kot vzgibi čutnosti, niso ne dobre ne zle same v sebi. Strasti so nravno dobre, kadar prispevajo k dobremu dejanju, in zle v nasprotnem primeru. Biti morejo privzete v kreposti ali pa sprevržene v pregrehe.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

Napovedi: * Od 1. 9 naprej so ob nedeljah spet 2 maši.  * Vpis otrok k verouku: od 9. do 14. 9.  v župnišču. Starši z otrokom pridite, nabavili bomo veroučne pripomočke in liturgične zvezke. * Blagoslov šolskih torb in Župnijski dan; slavje srebrne maše in jubileja: 15. 9. ob 10.00.

* Zbiranje denarja za zvonove se nadaljuje.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole:  Avgust:  Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.