05.10.2024

Oznanila za 27. edeljo med letom - Rožnovensko - , za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

27. NEDELJA M.  L. Rožnovenska

 Nedelja,

6. 10. 2024

ob 8.00 za + Angelo in Franca Selič

na Grobišču Bukovžlak ob 11.00 za žive in rajne, za       

                                       spravo v slovenskem narodu

Rožnovenska Mati  Božja

Ponedel., 7. 10.

ob 7.00 v dober namen

* Gajšek za + Jožefo Horvat

Tajda, spokornica

Torek, 8. 10.

ob 19.00 za + Franca (25. obl.) in Otilijo Lončar

Dionizij, škof

Sreda, 9. 10.

sv. maša na romanju za + Marijo Junger

Danijel, mučenec

Četrtek, 10. 10.

ob 19.00 za + Jožefa Fridla

* Gajšek za + Karolino Pušnik

Janez XXIII., papež

 Petek, 11. 10.

sv. maša na romanju za + Ivanko Sajovic

* Gajšek za + Stanislavo Gradič

Maksimilijan Celjski

Sobota, 12. 10.

ob 19.00 za + Justino in Albina Malgaj

28. NEDELJA M.  L.

 Nedelja,

13. 10. 2024

ob 8.00 za + družino Zevnik in Kompolšek, Tugomirja Sitarja ter Ano in Jožefa Škoberne

ob 10.00 za žive in rajne farane      

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

27. NEDELJA M.  L.

Rožnovenska

 Nedelja,

6. 10. 2024

ob 10.00 za + Jožefa Stojana

Tajda, spokornica

Torek, 8. 10.

ob 18.00 za + starše, stare starše in rodbine Mulej,

       Gaberc in Korenjak

Maksimilijan Celjski

Sobota, 12. 10.

ob 9.00 za + Stanka Kampošeka in rodbino Romih in sor.

28. NEDELJA M. L.

 Nedelja,

13. 10. 2024

ob 10.00 za + družino Škoberne: Ervina (obl.),

       Marjana, Alojza in Jožefa

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Gospod Bog je iz rebra, ki ga je vzel človeku, narédil ženo in jo pripêljal k človeku. Tedaj je človek rekel: »To je končno kost iz mojih kosti in meso iz mojega mesa; ta se bo imenovala móžinja, kajti ta je vzeta iz moža.« Zaradi tega bo mož zapústil očeta in mater in se pridrúžil svoji ženi in bosta eno telo. (1Mz 2, 23)

Za nasmeh: Žena možu: »Ko sem tebe vzela, sem bila gluha in slepa!« Mož: »Vidiš, kako težkih bolezni sem te rešil!«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 6. DO 13. OKTOBRA 2024

Danes je 1. nedelja v mesecu oktobru, rožnovenska nedelja. Na ta dan je že dolga leta sveta maša na Grobišču Bukovžlak ob 11.00. Tudi letos lepo vabim k udeležbi in sodelovanju. Kristjani Teharja imamo posebno poslanstvo in nalogo, da vzdržujemo spomin na žalostne povojne dogodke, na mučenje in številne poboje brez sodbe. Za rajne žrtve darujemo sveto mašo ter molimo za spravo in mir v slovenskem narodu. Somaševanje bo vodil nadškof dr. Anton Stres, pel bo Mešani zbor iz župnije Nova Cerkev.

V naši dvorani je na ogled razstava o odkritju največjega povojnega grobišča do sedaj, kjer so našli 3450 pobitih v jami pod Macesnovo gorico. Sami mladi, verjetno sami Slovenci. Razstavo smo odprli v petek večer, možno pa si jo je ogledati do 25. 10.. To seveda niso prijetne stvari, a je grozljivo, če nas tako odkritje pusti hladne, saj bi bilo znamenje, da se nas človečnost in groza nasilja ne dotakne. Možno je videti tudi film o tem.

Večerne sv. maše bodo v Kompolah že v oktobru ob 18.00, na Teharjah še ob 19.00.

Mesec oktober posvečamo v Cerkvi molitvi rožnega venca in ob njem Materi Božji. To je lepa premišljevalna molitev, kjer spremljamo odrešenje in Jezusovo pot od spočetja do poveličanja njegove matere Marije, ob tem spremljamo tudi pot vsakega od nas od spočetja do poveličanja v nebesih. Še posebej se je molitev rožnega venca izkazala ob silni bitki med krščansko in osmansko-turško vojsko pri Lepantu, kje je bila zaustavljena turška moč - z obrambo in molitvijo.

Blaženi Anton Martin Slomšek je v knjigi Hrana evangeljskih naukov takole nagovarjal svoje vernike:

»Povejte, ali je kaj lepšega premišljevati, kakor te rožnovenske skrivnosti, ki nam pravijo, kako smo bili odrešeni? Ali se more najti še kaka druga tako lepa in lahka molitev, kakor je sveti rožni venec? Svoj čas je bila navada, vsak večer moliti z družino rožni venec, pri nekaterih hišah tako ostra, da kdor ni pri rožnem vencu bil, tudi kruha ni dobil … Začnimo zopet z večjim veseljem moliti sveti rožni venec. Molimo ga ponoči doma, molimo ga po polju grede ob nedeljah in praznikih, molimo ga v cerkvi, pa tudi sredi svoje družine.«

V  današnjem prvem berilu beremo, da je Božje srce postalo, kakor bi bilo žalostno, ko je videl Adamovo osamljenost. Zato je rekel: »Ni dobro človeku samemu biti. Naredil mu bom pomočnico, njemu primerno« (1Mz 2,18). Te besede kažejo na to, da ni nič osrečilo človekovega srca, kot le srce, ki mu je podobno, s katerim se ujema, ki ga ljubi in ki mu odvzame osamljenost in to, da se čuti samega. Kažejo tudi na to, da Bog ni ustvaril človeškega bitja, da živel v žalosti ali bil sam, temveč za srečo ter da bi delil svojo pot z drugo osebo, s katero bi se dopolnjeval, da bi živel čudovito izkušnjo ljubezni, torej, da bi ljubil in bil ljubljen in bi gledal svojo rodovitno ljubezen v otrocih, kakor pravi današnji psalm (prim. Ps 128).

Poglejte, kakšne so Božje sanje za njegovo najljubšo stvaritev, torej, da jo vidi uresničeno v ljubezenski zvezi med moškim in žensko, srečno na skupni poti, rodovitno v medsebojni podaritvi. Ta isti načrt povzame Jezus v današnjem evangeliju s temi besedami: »Na začetku stvarjenja pa ju je Bog ustvaril kot moškega in žensko. Zaradi tega bo mož zapustil svojega očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso. Tako nista več dva, ampak eno meso« (Mr 10,6–8; prim. 1Mz 1,27; 2,24).

Jezus vse usmeri na začetek stvarjenja z namenom poučiti nas, da Bog blagoslavlja človeško ljubezen in združuje srca moškega in ženske, ki se imata rada, in ju združi v enost in neločljivost. To pa pomeni, da namen zakonskega življenja ni samo živeti skupaj za vedno, ampak tudi ljubiti se za vedno. Jezus tako ponovno vzpostavi prvotni in izvirni red.

»Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje!« (Mr 10,9). To je opomin vernikom, da prerastejo vsako obliko individualizma in legalizma, ki skrivata v sebi ozkosrčno sebičnost in strah privoliti v pristen pomen para in človeške spolnosti v Božjem načrtu.                                                                                                                                                                             (papež Frančišek)

 

Kaj kristjani verujemo? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov.

KREPOSTI

               377. Kaj je krepost?

Krepost je trajno in trdno razpoloženje delati dobro. "Cilj krepostnega življenja je v tem, da postanemo podobni Bogu" (sveti Gregor iz Nise). So človeške in božje kreposti.

               378. Kaj so človeške kreposti?

Človeške kreposti so trajne in stalne popolnosti uma in volje, ki uravnavajo naša dejanja, urejajo naše strasti in vodijo naše vedenje v skladu z razumom in vero. Pridobimo in okrepimo jih s ponavljanjem nravno dobrih dejanj; očiščuje in dviga pa jih božja milost.

               379. Katere so glavne človeške kreposti?

Temeljne človeške kreposti so tako imenovanje glavne ali kardinalne kreposti  (lat. cardo = tečaj pri vratih). Vse druge kreposti so razvrščene okoli njih, kajti kardinalne kreposti sestavljajo tečaje krepostnega življenja. So: razumnost, pravičnost, srčnost in zmernost.

               380. Kaj je razumnost?

Razumnost razpoloži razum, da v vsaki okoliščini dojame naše resnično dobro in izbere pravilna sredstva za njegovo uresničenje. Razumnost usmerja druga kreposti tako, da jim kaže pravilo in mero.

               381. Kaj je pravičnost?

Pravičnost obstaja v stanovitni in trdni volji, da damo Bogu in bližnjim to, kar jim gre. Pravičnost do Bog se imenuje "krepost bogovdanosti".

               376. Ali se more vest motiti?

Oseba mora vedno ubogati gotovo (trdno) sodbo svoje vesti. A iz razlogov, ki niso vedno prosti osebne krivde, more vest izrekati tudi zmotne sodbe. Ni pa mogoče pripisovati osebi zla, storjenega zaradi nehotene nevednosti, četudi zlo objektivno ostaja zlo. Treba se je torej truditi za to, da se nravna vest znebi svojih zmot.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

Napovedi: * Sv. maša na Grobišču Bukovžlak: 6. 10. ob 11.00; ogled razstave: do 25. 10.

Romanje kmetov na Ponikvo: 13. 10., ob 12.00 sv. maša, nato shod pred Slomškovo hišo.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole: avgust: Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.