21.09.2024

Duhovna misel za 25. nedeljo med letom

folder

ANTON MARTIN SLOMŠEK - Luč svetosti, ki odseva v svet

V blaženem Antonu Martinu Slomšku lahko brez težav jasno prepoznavamo živo in rodovitno mladiko, ki mogočno pogaja iz trte - Kristusa. Slomšek je svojo vero, svoj odnos z Bogom živel z veseljem, z velikim zaupanjem in s ponosom. Rečemo lahko, da se je svetost v vsej resničnosti in iskrenosti na zgovoren način razkrivala skozi vsa obdobja Slomškovega zemeljskega življenja. Tako lahko pri njem svetost odkrivamo že v otroški in v mladeniški dobi. Z njegovim odraščanjem postaja luč svetosti le še svetlejša in vedno bolj prepoznavna in jasna. Tako nam Slomšek s svojim svetniškim življenjem prepričljivo sveti kot otrok, kot dijak, bogoslovec, še bolj zgovorno in jasno pa kot duhovnik in kot škof. Prosimo, da bi po njegovi priprošnji in po njegovem zgledu tudi mi izžarevali Božjo dobroto, Božjo ljubezen, svetost, pa naj smo mladi ali že starejši. Da bomo tega sposobni, mora biti tudi vsak od nas vedno bolj eno z Jezusom. Zato vedno znova poglabljajmo in prečiščujmo svojo vero v iskreni in zaupni molitvi, v poslušanju Božje besede in prejemanju zakramentov.

Zaupamo, da je blaženi Anton Martin Slomšek naš priprošnjik. Zgledujmo se po njem in se mu radi priporočajmo, posebej še, če nas zadenejo težave in preizkušnje. Na ta način bomo pokazali svoje zaupanje v njegovo priprošnjo in s tem odločilno pripomogli, da bi mogli Slomška kmalu častiti kot svetnika in priprošnjika pred celotno vesoljno Cerkvijo.                                                                                                                                                              Povzeto po: A. Cvikl

Ali čujte, preljubi moji kristjani, neskončno modri Bog nas hoče v sedanjih časih preskusiti, koliko kaj naša vera velja; hoče zaspane kristjane zbuditi, malopridne prevejati kakor gospodar svoje zrno na gumnu. Ne smemo torej brez vse skrbi dremati, ne križem rok držati, ampak vsakdo izmed nas naj po svojem stanu za sveto vero poskrbi ter v dejanju in besedi pokaže, da je pravoveren katoliški kristjan. (A. M. Slomšek)