13.07.2024

Oznanila za 15. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

15. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

14. 7. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Janeza Rutarja, obl. in vse Rutarjeve

Bonaventura, škof

Ponedel., 15. 7.

doma ne bo sv. maše

Karmelska M. Božja

Torek, 16. 7.

doma ne bo sv. maše

Aleš, spokornik

Sreda, 17. 7.

doma ne bo sv. maše

Elij, diakon,

mučenec

Četrtek, 18. 7.

ob 19.00 za + Erno Nečemer, obl.

* Gajšek za + Srečka Tofanta

Arsenij, puščavnik

 Petek, 19. 7.

ob 7.00 za + Stanislava Divjaka

* Gajšek za + Vido Maček

Marjeta Antiohijska

Sobota, 20. 7.

pri sv. Ani ob 19.00 za + Manico in Franca Ambrož ter Antona in Ivanko Godec

16. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

21. 7. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

pri sv. Ani ob 10.00 za + Ano Škarlin

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

15. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

14. 7. 2024

ob 10.00 za + Slavka Buserja in starše

Karmelska M. Božja

Torek, 16. 7.

ob 19.00 za + rodbino Šuligoj in starše Jelovšek, brata in sestro

Marjeta Antiohijska

Sobota, 20. 7.

ob 9.00 za + Poldija in Jožico Bukovšek; Marijo, Janeza in Silvo Gajšek

16. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

21. 7. 2024

ob 10.00 za + Petra Pavića

 

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Slavljen Bog in Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa. Blagoslôvil nas je v nebesih v Kristusu z vsakršnim duhovnim blagoslovom. Pred stvarjenjem sveta nas je v njem izvôlil, da bi bili pred njegovim obličjem sveti in brezmadežni.

Umrli so: v četrtek smo pokopali Karla Zajca, 82-letnega iz Šentjanža; juri - v ponedeljek pa bo ob 15.30  v Kompolah pogreb Antona Perasa, 67-letnega, iz Kompol. Bog jima daj večni mir in pokoj.

Za nasmeh: Nejc in Žiga opazujeta labode v ribniku. Nejc: »Rad bi vedel, zakaj imajo labodi tako dolge vratove!« Žiga: »Kaj ne veš? Zato, da ne utonejo, če voda naraste!«

 

 

OSTRALA OZNANILA ZA TEDEN OD 14. DO 21. JULIJA 2004

 

Pretekli teden smo imeli počitniški oratorij. Bilo nam je lepo! Zahvalim se v svojem imenu in v imenu otrok vsem, ki so nam pomagali: voditeljicama Janji in Maši, vsem animatorkam in animatorjem, kuharicam, ki so skrbele za dobro hrano in sponzorjem, ki so nam pomagali: Občini Štore, KS Teharje, Picikatu, Prehrani Tuli, gasilcem, ki so nas v vročem četrtku hladili z vodo… Hvala tudi staršem in starim staršem, ki so darovali sadje, pecivo ali sladoled. Tema letošnjega dela je bila zvestoba, naslov pa: BLAGOR ZVESTIM! Vsak dan je bila izpostavljena ena vrednota: molitev, zaveza, čistost, svetost, božje varstvo… Naš namen je, da otroci ob igri, pesmi, v delavnicah in molitvi poglabljajo vero ter povezanost z Bogom in Cerkvijo in se učijo zvestobe.

Prihodnjo nedeljo je tudi tako imenovana Krištofova nedelja, ko v hvaležnosti za srečno prevožene kilometre darujemo za misijonska vozila slovenskih misijonarjev po svetu. Lani smo zbrali na Teharjah 521,3 € in v Kompolah 255 €. Posredovano je bilo na Misijonsko središče v Ljubljano. Lepo povabim tudi letos k solidarni pomoči. Misijonarji naredijo veliko dobrega ljudem v misijonih, ta vozila pa so pogosto uporabljena tudi za vožnjo bolnikov ali porodnic v bolnišnico.

Pred nami je praznovanje godu sv. Ane. Sv. maša v njeni cerkvi na Vrheh bo že v soboto zvečer in v nedeljo ob 10.00 s procesijo z Najsvetejšim, nato pa tudi ob godu sv. Ane in Joahima (26. 7.) ter v nedeljo 28. 7. Povabite tudi svoje sorodnike in znance od blizu in drugod, da pridejo počastit sv. Ano in Joahima in se priporočit za otroke in družino - tako, kot so se naši predniki priporočali več sto let.

V cerkvi sv. Ane smo od jeseni naprej počasi restavrirali prižnico. To je stalo 5500 €. Nekateri ste za to konkretno delo tudi namenili svoj dar. Bog povrni. To delo je dobro opravil restavrator g. Gregor Podkrižnik, ki je tudi pred leti obnovi vse postaje križevega pota.

V cerkvi sv. Lovrenca bomo kmalu montirali nova, lepa vhodna vrata.

Prihodnji teden si nameravamo ogledati zvonove, ki jih kupujemo v župniji sv. Petra ob Renu. Do sedaj ste že darovali 1850 €. Bog povrni. Ker bo treba del plačati že ob podpisu pogodbe, je vaš hiter dar še več vreden.

UČINKOVITO ZDRAVILO

Vzemi kdaj v roke svoje srce, poglej v njegovo notranjost in jo dobro opazuj. Je postalo le posoda za mnoga razočaranja?

Saj vem: udarci, ki ti jih povzroča življenje, težave, ki se samo kopičijo, vse to ti jemlje energijo.

Tvoje srce je tako polno skrbi, da v njem ni več prostora za veselje in sonce. Kaj se da tu storiti?

Odmisli nekaj od teh skrbi, da bo v srcu zopet prostor , vsaj malo prostora – za zaupanje v Boga in za veselje do molitve.

Učinkovito zdravilo za bolno, nesrečno in razočarano srce je tiha molitev. Daj, poskusi! Napolni svoje srce s soncem. In vse bo zopet dobro.                                                                                                                                                              Po: P. Bosmans, Živi vsak dan

Pustiti vse, kar imaš, in slediti Jezusu, njegovemu klicu ..., pustiti vse, prevzeti naloge, se odločiti za pričevanje ..., stopiti v žetev. To je bila vedno avantura in vedno bo nekaj, kar preseneti poklicane in tudi druge ob njih. V to avanturo smo tako ali drugače poklicani prav vsi, ki želimo in hočemo biti kristjani: Jezusovi učenci, prijatelji, bratje, pričevalci današnjega časa.

Jezus pa ob tem vedno znova kliče nekatere, da ne bi bili samo njegovi prijatelji, Božji otroci, pristni kristjani, temveč da bi bili na poseben način njegovi tesni sodelavci. Kliče ljudi, po katerih bi lahko na poseben način nadaljeval svoje odrešenjsko poslanstvo med nami. Zato nekatere kliče na »svojo njivo« s posebno nalogo, da bi postali redovniki, redovnice, misijonarji, misijonarke, duhovniki ali diakoni.                                                                                                                                                                   Po: E. Mozetič

 

Kaj kristjani verujemo? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov. Danes je nedelja Jezusa Dobrega pastirja in molimo za duhovne poklice. Zato vam bom tokrat navedel nekaj členov iz poglavja:

ZAKRAMENT SVETEGA ZAKONA

               337. Kakšen je božji načrt za moža in ženo?

Bog je ljubezen. Človeka je ustvaril iz ljubezni in ga poklical k ljubezni. Ker ju je ustvaril kot moža in ženo, ju je poklical h globokemu občestvu življenja in medsebojne ljubezni, tako da "nista več dva, ampak eno" (Mt 19,6). Bog ju je blagoslovil in jima rekel: "Bodita rodovitna in se množita" (1 Mz 1,28).

               338. Čemu je Bog ustanovil zakon?

Zakonsko zedinjenje moža in žene, ki ga je utemeljil Stvarnik in ga obdaril z njenimi lastnimi zakonitostmi, je po svoji naravi usmerjeno na občestvo in blagor zakoncev, kakor tudi na roditev in vzgojo otrok. Po prvotnem božjem načrtu je zakonsko zedinjenje nerazvezljivo, kakor potrjuje Jezus Kristus: "Kar je Bog združil, tega naj človek ne ločuje" (Mr 10, 9).

               339. Na kakšen način greh ogroža zakon?

Zaradi prvega greha, ki je povzročil tudi prelom od Stvarnika obdarjenega občestva med možem in ženo, zakonsko zvezo zelo pogosto ogrožata nesloga in nezvestoba. Kljub temu Bog v svojem neskončnem usmiljenju podarja možu in ženi svojo milost, da bi uresničila zedinjenje svojih življenj po prvotnem božjem načrtu.

               340. Kaj uči stara zaveza o zakonu?

Bog zlasti s šolo starozavezne postave in prerokov pomaga svojemu ljudstvu, da postopoma zori v spoznanju enosti in nerazvezljivosti zakona. Zakonska zaveza Boga z Izraelom je priprava in predpodoba nove zaveze, katero je Jezus Kristus, Božji Sin, sklenil s svojo nevesto, Cerkvijo.

 

OBVESTILA IN INFORMACIJE

 

God sv. Ane bomo obhajali: 21.7; 26. 7. in 28. 7.. Romanje v Južno Italijo: od 9. do 12. 10.

V času moje odsotnosti zaradi operacije me bodo nadomeščali sobratje kapucini.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole:  Avgust:  Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.