03.08.2024

Oznanila za 18. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

18. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

4. 8. 2024

ob 8.00 za + Pavla Šuhla;

             za žive in rajne farane

Marija Snežna

Ponedel., 5. 8.

doma ne bo sv. maše

* Gajšek za + Terezijo in Pavla Šuhel

Jezusova spremenitev

Torek, 6. 8.

doma ne bo sv. maše

Sikst II., papež

Sreda, 7. 8.

doma ne bo sv. maše

Dominik, duhovnik

Četrtek, 8. 8.

ob 19.00 v zahvalo za 57 let zakona Kukovič in za zdravje

* Gajšek za + Angelo Resnik

Terezija B. od Križa, muč., sozav. Evrope

 Petek, 9. 8.

doma ne bo sv. maše

* Gajšek za + Nežo Mravljak

Lovrenc, diakon

Sobota, 10. 8.

ob 19.00 za + Jelko in dva Jožeta Arčan

19. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

11. 8. 2024

ob 8.00 za + Marijo Ostrožnik;

             za žive in rajne farane

 SVETE MAŠE V KOMPOLAH

18. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

4. 8. 2024

ob 10.00 za + Ivana in starše Doberšek ter rodbino Virant

Jezusova spremenitev

Torek, 6. 8.

ob 19.00 za + Jožeta Stojana

Lovrenc, diakon

Sobota, 10. 8.

ob 9.00 za + Amalijo in Jožeta Horjak

19. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

11. 8. 2024

ob 10.00 za + Srečka Tofanta

               za + Ivana Jurkoška

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Angelski kruh je jedel človek, Gospod jim je poslal hrane do sitega.

Popêljal jih je na kraj svoje svetosti, na tisto goro, ki jo je osvojila njegova desnica. (Ps 78)

Za nasmeh: Stara mama vpraša vnuke, kako je v šoli. Jana ponosno pove: »Jaz sem prva v računstvu!« Rok: »Jaz sem prvi pri telovadbi.« »Kaj pa ti, Nejc?« vpraša babica najmlajšega. »Jaz sem prvi na igrišču, ko se oglasi šolski zvonec.«

Za razmislek: Krščanstvo je način življenja, ki se ga ne naučiš v nekajtedenskem tečaju,

ampak se moraš vanj uvajati leta in leta. (Marjan Turnšek)

Ni nobenega greha, ki ga ne bi moglo doseči in uničiti Božje usmiljenje, ko najde spokorno srce, ki prosi za spravo. (papež Frančišek)

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 4. DO 11. AVGUSTA 2024

Hvala za dar MIVA - pomoč slovenskim misijonarjem, ki ste ga zbrali na Krištofovo nedeljo. V župniji Teharje ste zbrali 691 €, v župniji sv. Lovrenc pa 389,40 €. Denar smo že nakazali na Misijonsko središče Slovenije, od koder ga razporedijo med slovenske misijonarje. V imenu misijonarjev in vseh, ki bodo po vaši dobroti pomoči deležni, se za vaš dar iskreno zahvaljujem.

Lepo ste počastili sv. Ano in Joahima ob njunem godu in dveh nedeljah slavja pri sv. Ani. Spodbujam, da se priporočate njuni priprošnji za vašo družino, da molite za zdravje in mir, za razumevanje in pravilni pristop do otrok in mladih, ki so v tem času še posebej občutljivi in izpostavljeni slabim vplivom okolice. Sodobno vzdušje, ki ni naklonjeno družini, ne veri in ne morali. Naj vam sveta Marijina starša izprosita modrost v vzgoji in družinskem ravnanju.

Prihodnjo nedeljo bomo obhajali v Kompolah god farnega zavetnika sv. Lovrenca. Lepo povabljeni k slavju ob 10.00. Najprej bo procesija z Najsvetejšim, nato sv. maša pred cerkvijo. Vodil jo bo g. dr. Miran Sajovic. Naj bo župnijski praznik lepa priložnost za poživitev vere, lepega sodelovanja in praznovanja v fari. Hvala vsem, ki skrbite, da župnija živi in deluje.

Dragi farani. Po uspešni operaciji sem se že vrnil domov. Potrebno bo še nekaj časa počitka in postopnega okrevanja. Lepo se zahvalim za vaše molitve, pozornost, klice ali sporočila, lepo se zahvalim vsem, ki me nadomeščate in se trudite, da gre v župniji delo normalno naprej. Upam, da bom dobro okreval in bom lahko še nekaj časa vaš župnik.

Kakor je resnično, da brez evharistije ni mogoče živeti, pa je res tudi to, da samo z njo, brez pogleda na Jezusovo življenje in posnemanja, evharistija ni nič. Zato Jezus pravi: »Duh je tisti, ki oživlja, meso nič ne koristi. Besede, ki sem vam jih govoril, so duh in življenje.«

Evharistija je smiselna, če je povezana z Božjo besedo in življenjem iz nje. Če se vrnem k začetni povezavi med razkolom v množici in kasnejšim razkolom med protestanti in katoličani, lahko rečemo, da je resnica v celostnem ovrednotenju tako spremenjenja iz kruha in vina v meso in kri Jezusa Kristusa, kakor ovrednotenje Božje besede, iz katere naj bi živeli vsak dan. Prepričan sem, da nas Jezus vabi prav k temu: da živimo iz uživanja njegovega telesa in njegove Besede. Le tesno prepletanje oboje hrane nam prinaša večnost. Vzemimo oboje s hvaležnostjo in veseljem kot dar za naše življenje!                                                                                                                                                                                                                                                                          (E. Mozetič)

Nad menoj sveti luč tvojega obličja, na dnu svojega srca čutim blago toplino tvoje ljubezni.

Ti si v meni in jaz v tebi. O čudovita skrivnost! Moja duša molči, moj duh te kleče moli.

Nobena hvaležnost ni dovolj velika za ta dar, ki presega vse zemeljsko.

Nobena ljubezen ne bi mogla povrniti ljubezni, s katero si se daroval.

Vsak dar in vsaka žrtev sta kakor nič, če ju primerjam s tvojim darovanjem.

Kaj naj ti torej darujem, Gospod, kaj naj ti rečem?

Tebe samega, ki sem te prejel v vdanem molku, darujem.

Ko se spominjam tistega dne svoje nedolžne mladosti, ko sem te prvič prejel v svoje srce,

te prosim le to: ravnaj z mano po svoji volji, varuj me! Tak naj bom, kakršnega me hočeš imeti.

V hostijo, vase, me vsega spremeni, tudi moje križe in moje radosti, moje upe in moja razočaranja.

Odslej bodi ti moj drugi jaz. Ti bodi moje življenje. Moj Bog, naj bom kakor otrok v tvojih rokah.

Henri Daniel Rops

 

SVETI LOVRENC

10. avgusta praznujemo god sv. Lovrenca, zavetnika župnije sv. Lovrenc nad Štorami. Slovesno se ga bomo spomnili v nedeljo ob 10.00 pri sv. maši in procesiji z Najsvetejšim v Kompolah. Lepo vabljeni k skupnemu praznovanju. Letos smo v cerkev vgradili nova vhodna vrata, dostojna za svetišče. Izdelal jih je g. Franc Dobrajc z Vrh. Praznično sv. mašo bo vodil naš rojak dr. Miran Sajovic, ki bo tudi blagoslovil vrata polna simbolike.

Kdo je bil Sveti Lovrenc, sveti mož, ki so ga zaradi vere kruto mučili na ognju in umorili? Živel je približno v letih 225–258. Bil eden izmed sedmih diakonov rimske Cerkve, ki je služil papežu Sikstu II. in je bil mučen med vladavino rimskega cesarja Valerijana. Čeprav mlad, je užival papeževo zaupanje in zasedel odgovoren položaj kot upravitelj cerkvenega premoženja, skrbel pa je tudi za darovanje ubogim. Za časa vladanja cesarja Valerijana (od leta 253 do leta 260) so papeža kot kristjana zaprli in ubili. Lovrenc naj bi kot zvest služabnik hotel umreti skupaj z njim, a mu je papež naročil, naj denar iz zakladnice razdeli revežem, saj naj bi že čez nekaj dni sam doživel enako usodo. Rimski načelnik Hipolit je od Lovrenca zahteval zaklade Cerkve, ta pa je predenj pripeljal ubožne, vdove in sirote in jih predstavil kot večje zaklade cerkve, kot naj bi jih imel Hipolitov cesar. Razjarjeni Hipolit ga je ukazal mučiti in živega speči na ražnju. Sveti Lovrenc je zavetnik revežev, gasilcev, steklopihalcev, kuharjev, likalk. Varoval naj bi pred opeklinami, bolečinami v hrbtu, vročico. Priporočajo mu verne duše v vicah in ga prosijo za dobro letino. Upodabljajo ga kot diakona s pravokotnim ražnjem, z evangelijsko knjigo in s križem, delečega miloščino, ali z mučeniško palmo. Utrinke perzeid, ki okoli njegovega goda letijo na naš planet, so ljudje poimenovali svetega Lovrenca solze. Te naj bi pretakalo nebo zaradi strašne smrti mučenca. V Sloveniji je 50 cerkva sv. Lovrenca.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole:  Avgust:  Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.