15.09.2024

Oznanila za 24. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

24. NEDELJA M.  L.

Župnijski dan

 Nedelja,

15. 9. 2024

ob 10.00 za žive in rajne farane

               za + Albina in Justiko Malgaj

               za duhovne poklice

Kornelij, papež

Ponedel., 16. 9.

ob 7.00 za + Franca Zupanca

Robert Bellarmino

Torek, 17. 9.

ob 19.00 za + Stanislava Štefanca, 30. dan

Jožef Kupertinski

Sreda, 18. 9.

ob 7.00 v zahvalo za molitve in pomoč v bolezni

* Gajšek za +

Januarij, škof

Četrtek, 19. 9.

ob 19.00 za + Ano Žalar;   * Gajšek za + Karla Zajca

Andrej Kim

 Petek, 20. 9.

ob 7.00 za + Slavka Žnidareca;

* Gajšek za +  Zvoneta Borovšaka

Matej, apostol

Sobota, 21. 9.

ob 19.00 za + Slavka Buserja, Anico in Francija Fidlerja (obl.) in starše Buser ter Gračner

25. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

22. 9. 2024

ob 8.00 za + Josipa Cveka, starše Cvek in Ivanjko, Stanka in Danija

ob 10.00 za žive in rajne farane

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

24. NEDELJA M.  L.

Župnijski dan

 Nedelja,

15. 9. 2024

ob 8.00 za + Ivanko (4. obl.) in Janka Zupanc

Robert Bellarmino

Torek, 17. 9.

ob 19.00 za + Slavka Gorenjaka

Matej, apostol

Sobota, 21. 9.

ob 9.00 za + Marijo Klinar, (obl.), Stanka in Janka Zimšek

25. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

22. 9. 2024

ob 10.00 za + Martina in Marijo Sikošek, Ivana in Jožeta Selič ter Betko Erjavec

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Med potjo je Jezus učence spraševal: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi: Eden od prerokov.« In vprašal jih je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter mu je odgovóril in rekel: »Ti si Kristus.«

Za nasmeh: PARKIRNI PROSTOR: »Vsak dan se peljem v službo eno uro prej, da najdem parkirni prostor.« »Kaj pa storiš potem v tisti uri pred službo?« »Z avtobusom se peljem domov, da v miru pozajtrkujem.«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 15. DO 22. 9. 2024

Pretekli tedne smo vpisali večino otrok k verouku. Tisti, ki še niste utegnili, prosim, storite to čim prej, saj ob vpisu otrok prejme tudi delovni in liturgični zvezek za sodelovanje pri verouku. Dobrodošli so seveda tudi prvošolci, ki začenjajo svoje izobraževanje v šoli v Štorah, v Kompolah ali na Ljubečni. Za tiste, ki se letos vpisujejo prvič, prinesite dokument o krstu, če otrok ni bil krščen na Teharjah ali v Kompolah. Slovesen začetek verouka bomo imeli danes, v nedeljo, 15. septembra, pri sv. maši ob 10.00, ko bomo blagoslovili šolske torbe ali peresnice in bomo obhajali tudi župnijski dan. Vabim, da si vzamete čas tudi za druženje in program pod šotorom po maši.

URNIK VEROUKA 2024/25

Ponedeljek:                                                                                                                                                             Četrtek:

1. razred: ponedeljek, 17.00, katehistinja Alenka                           4. razred: četrtek,16.00, katehistinja Karolina

2. razred: ponedeljek, 16.00, katehistinja Alenka                           5. razred: četrtek,15.00, katehistinja Karolina  

3. razred: ponedeljek, 17.00, župnik Miha                                                     6. razred: četrtek, 17.00, s. Josipa

9. razred: ponedeljek, 15.00, župnik Miha                                                     7. razred: četrtek, 16.00, s. Josipa

                                                                                                                                                                                                               8. razred: četrtek, 15.00, s. Josipa

 

Lepo se zahvaljujem vsem, ki ste pomagali pri pripravi in izvedbi župnijskega dne in tridnevnice pred njim. Zbrali smo 330 lepih dobitkov, ki čakajo na nove lastnike. Hvala vsem, ki ste jih prinesli, hvala vsem, ki boste kupili srečke. Ves izkupiček župnijskega dne gre za nabavo zvonov. Z veseljem vam lahko povem, da so zvonovi že na Teharjah in da je zbranih dve tretjini sredstev osnovne nabave zvonov. Lepo se zahvalim vsem dobrotnikom, posameznikom, družinam in organizacijam, ki so nam pomagali. Naj vam Bog povrne s svojimi darovi ter blagoslovi vaše življenje in delo. Za namestitev zvonov in slovesen sprejem računamo drugo leto, saj je potrebno za ureditev zvonika, spust starih in dvig novih zvonov ter ureditev zvonjenja, še podoben znesek. Z vašim sodelovanjem in našim skrbnim delom, bomo tudi to zmogli in srečno izpeljali. Zvonove je mogoče že videti. Napisi na njih so v latinščini, slovenski prevod pa kaže, komu so posvečeni, k čemu nas vabijo in kaj oznanjajo. Največji: Jezusu Kristusu, našemu Kralju, Začetniku stvarstva, Prvorojencu izmed mrtvih pred vsemi vekovi! Srednji: Naj bodo vsi eno Kristusovo telo v enem Bogu Očetu po enem Svetem Duhu! Mali: Božja Mati, Devica, Sveta Marija, reši nas vseh krivih ver in zmot po vsem svetu!

V septembru je tudi več dogodkov povezanih z bl. Antonom Martinom Slomškom. Prejšnjo nedeljo je minilo 200 let od njegovega mašniškega posvečenja v Celovcu, 26. tega meseca bo minilo 200 let od njegove nove maše v Olimju, dva dni prej, 24. 9. bo minilo 162 let od njegove smrti, 19. 9. pa bo minilo 25 let od razglasitve za blaženega. Prav je, da se teh lepih in pomembnih obletnic spominjamo in jih v hvaležnosti ter spoštovanju do vsega, kar je Slomšek bil, tudi obhajamo. Danes popoldne je slovesno v Olimju, prihodnjo nedeljo, 22. 9., pa vas lepo vabim na Slomškovo nedeljo v Celovec, kjer bo v stolnici slovesnost ob 15.30. Naročil sem sem avtobus, ki nas bo tja popeljal in nas vrnil do približno 21.00. Odhod avtobusa bo ob 12.00 izpred cerkve na Teharjah. Ker se bodo pridružili še drugi, vas prosim, da se prijavite do srede zvečer.

Za mlade je vsako leto posebno dogajanje v Stični na Dolenjskem, kjer potek festival mladih z bogatim srečanjem in raznimi delavnicami ter ob koncu s koncertom za mlade. Odhod avtobusa bo ob 7.30, prijaviti se morate do srede, ker moramo uskladiti avtobusni prevoz.

V soboto bo naš gost oktet Podoglarji. Zapeli bodo pri sv. maši ob 19.00 in nadaljevali v Martinovi dvorani. Lepo vabljeni - bomo poslušali in skupaj zapeli lepe domače pesmi!

 

NAŠ JUBILANT SREBRNOMAŠNIK: dr. Miran Sajovic SDB, doktor krščanske in klasične literature ter redni profesor krščanske antične latinske literature. Rojen je bil 2. julija 1970 v Celju. Po končani osnovni šoli je gimnazijo obiskoval v Želimljem, kjer je l. 1988 napravil tudi prve zaobljube v družbi Don Boskovih salezijancev. Študij filozofije je opravil na ljubljanski teološki fakulteti, študij teologije pa v Rimu na Salezijanski papeški univerzi (UPS - Universita Pontificia Salesiana). V diakona je bil posvečen na Teharjah 8. 9. 1998, v duhovnika je bil posvečen v Mariboru 29. 6. 1999, novo mašo je daroval 11. 7. 1999 na Teharjah. Po duhovniškem posvečenju je opravljal službo vzgojitelja salezijanskih bogoslovcev na Rakovniku. Na ljubljanski univerzi (na filozofski fakulteti) je nadaljeval študij klasičnih jezikov (latinski jezik in književnost), ki ga je septembra 2006 zaključil z naslovom ‘profesor grščine in latinščine’. V tem času je bil nekaj let profesor latinščine v Gimnaziji Želimlje. Jeseni leta 2006 pa je nadaljeval študij v Rimu na že omenjeni salezijanski papeški univerzi (UPS) na Fakulteti za krščansko in klasično literaturo (Pontificium Institutum Altioris Latinitatis). Tu je decembra 2008 doktoriral - naslov njegove doktorske disertacije je: “Catechesis et oratoria in commentario s. Avgustini ad primam epistvlam Ioannis’. Na isti fakulteti je bil takoj vključen med predavatelje. V času med počitnicami je v sklopu izmenjav med univerzami že dvakrat pripravil štirinajstdnevni tečaj latinščine v kitajskem Pekingu. Kongregacija za katoliško vzgojo v Vatikanu ga je 21. julija 2014 imenovala za dekana Fakultete za krščansko in klasično literaturo (Pontificium Institutum Altioris Latinitatis) za triletje 2014-2017. Od 1. 8. letos je ravnatelj Salezijanske skupnosti na Rakovniku v Ljubljani. Vseskozi pa je tesno povezan z domačo župnijo. Jubilantu iskreno čestitamo in želimo obilo zdravja in blagoslova v njegovem poslanstvu tudi v prihodnje.

 

Napovedi: * Blagoslov šolskih torb in Župnijski dan; slavje srebrne maše in jubileja g. župnika: 15. 9. ob 10.00. * Začetek verouka: 16. 9. po urniku. Kdor še ni vpisan, naj to stori v tem tednu. Starši z otrokom pridite, nabavili bomo veroučne pripomočke in liturgične zvezke.

* Slomškova nedelja je v Celovcu, 22. 9. 2024. * Zbiranje denarja za zvonove se nadaljuje.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole: avgust: Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.