19.10.2024

Oznanila za 29. nedeljo med letom - -Misijonsk- za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH

29. NEDELJA M. L., Misijonska

 Nedelja,

20. 10. 2024

ob 8.00 za + Silvo in Ivana Perčič

ob 10.00 za žive in rajne farane

Uršula, devica

Ponedel., 21. 10.

ob 7.00 za + Jožico in Karla Lubej

* Gajšek za + Zofijo Mramor

Janez Pavel II., pp.

Torek, 22. 10.

ob 19.00 za + Karolino Gaber in Vlada Teržana

Janez Kapistran

Sreda, 23. 10.

ob 7.00 v zahvalo za molitve zame in za zdravje

Anton Marija Claret, red. ustanov.

Četrtek, 24. 10.

ob 19.00 za + Ivana Jurkoška

* Gajšek za + Zvoneta Borovšaka

Darinka, mučenka

 Petek, 25. 10.

ob 7.00 za + Franca Krofliča

* Gajšek za + Marijo Hrastnik

Lucijan in Marcijan

Sobota, 26. 10.

ob 18.00 za + Marijo Kroflič in rodbino Bogečevo

ob 19.00 koncert v cerkvi

30. NEDELJA M. L., žegnanjska

 Nedelja,

27. 10. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + starše Nežo in Mihaela Gologranc, 

      s. Lavrencijo in 2 brata

SVETE MAŠE V KOMPOLAH

29. NEDELJA M. L., Misijonska

 Nedelja,

20. 10. 2024

ob 10.00 za + Jožefa Stojana, obl.

Janez Pavel II. Pp

Torek, 22. 10.

ob 18.00 za + Emila Bučarja

Lucijan in Marcijan

Sobota, 26. 10.

ob 9.00 za + Jančija, sestro in starše Mastnak; za Radija, Lojzko, starše in rodbino Polak

30. NEDELJA M. L., žegnanjska

 Nedelja,

27. 10. 2024

ob 10.00 za + Stanislava in Karolino Godicelj

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Jezus je rekel apostolom: »Pojdite po vsem svetu in oznanite evangelij vsemu stvarstvu! Kdor bo sprejel vero in bo krščen, bo rešen, kdor pa ne bo sprejel vere, bo obsojen.«

Za nasmeh: »Mama, a na otoku Mallorca res živijo ljudožerci?« »Ne. Zakaj?« »Ko pa slišim, da tam domačini živijo od turistov.«

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 20. DO 27. OKTOBRA 2024

 

V župnijski dvorani sv. Martina je le še danes in jutri odprta razstava: 3450 Jama pod Macesnovo gorico. Prikazuje odkrivanje do sedaj največjega povojnega grobišča v Kočevskem rogu, kjer je bilo umorjenih vsaj 3450 fantov in mož. To je več ljudi, kot štejejo vsi krajani Teharja, Štor in Sv. Lovrenca! Seveda so neprijetne stvari, a so resnične in je grozljivo, če nas tako odkritje pusti hladne, saj bi bilo znamenje, da se nas človečnost in groza nasilja ne dotakne. Žal je zanimanje za ogled razstave zelo skromno. Možno si je ogledati tudi film o tem  Bratomor v jami pod Macesnovo gorico (cca 30 minut).

V soboto, 26. 10., bomo imeli v župnijski cerkvi na Teharjah ob 19.00 lep večer zborovskih pesmi, ki jih bo prepevalo okoli 70 pevcev iz dveh zborov: Chor Wien Neubau z Dunaja in APZ Karel Destovnik Kajuh iz Celje. Program bo obsegal raznolike skladbe, ki bodo odražale lepoto in bogastvo zborovskega petja z vsega sveta. Taka priložnost je redka, zato vas lepo vabim. Vstop je prost. Zato bo sv. maša že ob 18.00. Naslednji dan, v nedeljo, 27. 10., bo ob 10.00 Dunajski zbor prepeval tudi pri sveti maši. Lepo vabim. Naj spomnim, da ta večer premaknemo uro na zimski čas, to pomeni, da bo noč eno uro daljša. V Kompolah večerne maše že v oktobru ob 18.00.

Člane in članice Župnijskega sveta Teharje lepo vabim na srečanje v sredo ob 19.00. Pred nami je zahvalna nedelja, Martinova nedelja, advent. Vabim, da razmišljate o naši dejavnosti v njem.

Lanske birmance in vse mlade po osnovni šoli lepo vabim na srečanje v petek ob 18.00.

Izteka se mesec oktober, ki je še posebej  čas molitve rožnega venca. Upam, da ste našli vsaj nekaj časa za molitev po vaših družinah. Tudi mladim družinam želim približati to lepo premišljevalno molitev, kjer spremljamo odrešenje in Jezusovo pot od spočetja do poveličanja njegove matere Marije, ob tem spremljamo tudi pot vsakega od nas od spočetja do poveličanja v nebesih. Zato bomo imeli v ponedeljek ob 17.00 (v času verouka) skupno uro za 1., 2. in 3. razred v cerkvi. Lepo prosim, da se tega udeležite tudi starši (lahko tudi še drugi), da bi tako spoznali in uporabljali to lepo molitev, ki je naše prednike povezovala z Bogom in v družini.

VSI  SMO POKLICANI DA OZNANJAMO Z BESEDO IN ŽIVLJENJEM

Ne le misijonska nedelja, temveč cel mesec oktober je nekakšen praznik misijonov, praznik oznanjevanja in pričevanja. Vsak od nas je poklican, da v svojem okolju z življenjem pričuje za evangelij. Slovenija in tako imenovani razviti svet v marsičem ni nič manj misijonski kot države tako imenovanega drugega, tretjega in kateregakoli drugega dela sveta. V Evropi sta sicer zgodovina in način življenja nakopičila materialno bogastvo, a danes tu ni nič več vere kot pa v revnih državah, kjer ljudje veliko bolje poznajo smisel življenja. Misijonsko poslanstvo je najprej oznanjevanje evangelija z besedo in življenjem, šele nato gre tudi za krščansko dobrodelnost, ki spoštuje vsakega človeka in mu želi pomagati tam, kjer se nahaja.

Misijonska nedelja nas na svojevrsten način spominja, da mora vera v vsakem od nas vžgati ogenj gorečnosti in pričevanja, v konkretnih korakih približevanja bližnjim. Ali kot je rekel bl. Anton Martin Slomšek: »Kdor hoče druge vneti, mora najprej sam goreti.«

 

Molitveni spomini: PROSIM, SPOMNITE SE V MOLITVI NAŠIH RAJNIH: v cerkvi lahko v škatlo oddate liste z napisanimi imeni za vaše rajne, za katere želite da molimo in darujemo skupinske svete maše.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

 Napovedi: *Ogled razstave 3450 Bratomor v jami pod Macesnovo gorico: še danes in jutri.

*26.10. ob 19.00 koncert: zbor K. D. Kajuh in Mešani zbor z Dunaja; ta 27.10. pri sv. maši.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost. Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa.

Kompole: avgust: Laška vas; september: Prožinska vas; oktober: Kompole.

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.