24.08.2024

Oznanila za 21. nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

21. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

25. 8. 2024

ob 8.00 za + Kristino Koželj

             za žive in rajne farane

Ivana Bichier, red. ustanoviteljica

Ponedel., 26. 8.

ob 19.00 za + Amalijo Šibal

* Gajšek za + Janka Zupanca

Monika, mati sv.  Avg.

Torek, 27. 8.

ob 19.00 za + Stanislava Štefanca

Avguštin, c. učitelj

Sreda, 28. 8.

ob 7.00 za + družine Romih, Pemič, Krašek, Vero Štrlekar

Mučeništvo J. krst.

Četrtek, 29. 8.

ob 19.00 za + Amalijo Obrez

Feliks, Srečko

 Petek, 30. 8.

ob 7.00 za + Jožefo Čepin

* Gajšek za + Karla Zajca

Nikodem

Sobota, 31. 8.

ob 19.00 za + Milico Ožek

22. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

1. 9. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 + Rafka Rezarja, starše in sorodni

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

21. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

25. 8. 2024

ob 10.00 za + Zdenko in Avgusta Zorko

Monika, mati sv. Avg.

Torek, 27. 8.

ob 19.00 za + Janka Zimška

Mučeništvo J. krst.

Četrtek, 29. 8.

v Šentjanžu ob 19.00 za + Hermino in Antona Lešek

Nikodem

Sobota, 31. 8.

ob 9.00 za + Antona Perasa

22. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

1. 9. 2024

ob 10.00 za + Martina Žnidarja (obl.), Marijo Drobne, rodbino Drobne in Žnidar

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: Ljudstvo je tedaj odgovorilo in reklo: »Bog ne daj, da bi zapustili Gospoda in služili drugim bogovom. Kajti Gospod je naš Bog, … on je pred našimi očmi delal ta velika znamenja, nas varoval… Tudi mi bomo služili Gospodu, kajti naš Bog je!« (Joz 24, 15)

Za nasmeh: Sobota zjutraj. Lije kot iz škafa in je mrzlo. Moški plane v pekarno in naroči: »Dva rogliča, enega za Francko in enega zame«! »Francka je verjetno vaša žena.« »Seveda, mislite, da bi me moja mama v tem pasjem vremenu zapodila ven?«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 25. 8. DO 1. 9. 2024

Po uspešni operaciji postopoma okrevam in ob delavnikih že darujem svete maše. Za nedelje in pogrebe pa še prosim sobrate kapucine, ker še nisem povsem pri močeh. Lepo se zahvalim za vaše molitve, pozornost, klice, sporočila in obiske, lepo se zahvalim vsem, ki me nadomeščate in se trudite, da gre v župniji delo normalno naprej. Upam, da bom dobro okreval in bom lahko še nekaj časa vaš župnik.

Nakup zvonov poteka. Pogodba je podpisana, zdaj se bomo dogovorili za možnost prevzema in za transport domov. Upam, da bodo sredi septembra že doma. Dogovorjena cena je 30.000 € za 3 bronaste zvonove v skupni teži 2150 kg. Lepo se zahvalim vsem, ki ste že darovali za zvonove. Do sedaj smo zbrali 10780 €, od tega so pet zlatih dobrotnikov (po 1000 €) in pet bronastih (po 500 €), ostalo pa drugi dobrotniki. Se priporočamo za vaš dar, ki ga lahko oddate v župnišču ali nakažete na TRR župnije Teharje: SI 56 0483 5000 3167 980, Nova KBM. Hvala in Bog povrni.

Čez mesec dni, 15. 9., bomo imeli župnijski dan za obe župniji, povezan s srebrno mašo g. Mirana Sajovica in če Bog da, jubilejem župnika. Ob tej priložnosti pripravljamo tudi srečelov in vse darove namenjamo nakupu zvonov. Nekaj dobitkov smo že prejeli, se pa lepo priporočamo,   da pripravite kak lep dobitek za to priložnost. Še posebej prosim, da tisti, ki imate več možnosti, nagovorite firme, podjetnike in posameznike, da prispevajo svoj dar. Vlogo za to s potrebnimi podatki dobite v župnišču ali v cerkvi na Teharjah in Kompolah.

 

UČINKOVITO ZDRAVILO: Neki človek je bil na smrt nesrečen.

Dan in noč se je pritoževal in tarnal, ker ni imel čevljev.

Mislil je, da je najrevnejši človek na svetu, dokler ni nekega dne videl moža na vozičku.

Prav prestrašen je odkril nekaj nenavadnega: moški je bil brez nog.

Toda smejal se je, si udobno prižgal cigareto in je bil videti zadovoljen.

In človek se je nehal pritoževati.

Mogoče tudi ti zgubljaš mnogo časa, mnogo energije in življenjskega veselja s tem, da se nad vsem in vsakim pritožuješ.

Vem, da življenje ni vedno lahko. Toda glej malo širše.

Če bi se rad pritoževal nad hrano, pomisli na ljudi, ki nimajo kaj jesti.

Če se kak dan ne počutiš dobro in takoj postaneš čisto nemogoč, pomisli na bolne, ki leta in leta ležijo v postelji. Misli več na druge, potem se boš manj pritoževal in boš veliko bolj srečen.

Po: P. Bosmans, Živi vsak dan

 

 

Ko človek vidi, da ni sam in edini, ki mora prenašati kup težav, postane vse nekako lažje. Če drugi zmorejo, bom jaz tudi.            (Metka Klevišar)

 

 

 KAJ KRISTJANI VERUJEMO? Vsebino vere žal (pre)malo poznamo. A nas marsikaj zanima ali vznemirja. Katekizem - kompendij - katoliške cerkve nam daje veliko odgovorov. Morda bo v pomoč:

ČLOVEKOVA SVOBODA

               363. Kaj je svoboda?

Svoboda je od Boga dana zmožnost, da  delujemo ali ne delujemo, da storimo to ali ono, da tako sami od sebe storimo premišljena dejanja. Svoboda je značilnost dejanj, ki so v pravem pomenu človeška. Kolikor bolj delamo dobro, toliko bolj postajamo svobodni. Svoboda doseže svojo popolnost, kadar je naravnana na Boga, najvišje Dobro in našo Blaženost. Svoboda vključuje tudi možnost izbirati med dobrim in zlim. Izbira zlega je  zloraba svobode, ki vodi v sužnost greha.

               364. Kakšen je odnos med svobodo in odgovornostjo?

Svoboda naredi človeka odgovornega za svoja dejanja v tolikšni meri, kolikor so prostovoljna. Prištevnost kakega dejanja in odgovornost zanj moreta biti zmanjšani in včasih odpravljeni zaradi nevednosti, nepazljivosti, prisile, strahu, čezmernih čustev, navad.

               365. Zakaj ima vsak človek pravico udejanjati svobodo?

Pravica udejanjanja svobode je lastna vsakemu človeku, kolikor je neločljiva od njegovega dostojanstva človeške osebe. Zato je treba to pravico vedno spoštovati, zlasti še v nravnih in religioznih stvareh, in jo tudi civilno priznavati in ščititi v mejah skupnega blagra in javnega reda.

               366. Kako je človekova svoboda uvrščena v redu odrešenja?

Naša svoboda je oslabljena zaradi prvega greha. Naslednji grehi so to oslabitev še bolj zaostrili. Toda "Kristus nas je oprostil za svobodo" (Gal 5,1). Sveti Duh nas s svojo milostjo vodi k duhovni svobodi, da bi iz nas napravil svobodne sodelavce v Cerkvi in v svetu.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

  * Vpis otrok k verouku: od 9. do 14. septembra v župnišču. Starši z otrokom pridite, nabavili bomo veroučne pripomočke in liturgične zvezke.

* Blagoslov šolskih torb in Župnijski dan; slavje srebrne maše in jubileja: 15. 9. ob 10.00.

* Zbiranje denarja za zvonove se nadaljuje.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole:  Avgust:  Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.