21.09.2024

Oznanila za 25. - Slomškovo nedeljo med letom, za župnijo Teharje in za župnijo sv. Lovrenc

 

 

SVETE MAŠE NA TEHARJAH 

25. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

22. 9. 2024

ob 8.00 za + Josipa Cveka, starše Cvek in Ivanjko, Stanka in Danija

ob 10.00 za žive in rajne farane

Pater Pij

Ponedel., 23. 9.

ob 7.00 v dober namen

* Gajšek za + Mojco Krajnc

Anton Martin

Slomšek

Torek, 24. 9.

ob 19.00 za + Ivana (8. obl.) in Terezijo Kovač ter Ivanko in Janka Zupanc

Sergij Radoneški

Sreda, 25. 9.

ob 7.00 v zahvalo za molitve in pomoč v bolezni

Kozma in Damijan, mučenca

Četrtek, 26. 9.

ob 19.00 za + Hildo Ošlak

* Gajšek za + Jožico Lubej

Vincencij Pavelski, ustanov. lazaristov

 Petek, 27. 9.

ob 7.00 za + Pavla Šuhla

* Gajšek za + Zofijo Mramor

Venčeslav, mučenec

Sobota, 28. 9.

ob 19.00 za + Jožeta in Miciko Kočevar, Štefana in Nežiko

26. NEDELJA MED LETOM,  nadangeli

 Nedelja,

29. 9. 2024

ob 8.00 za žive in rajne farane

ob 10.00 za + Petra (obl.), Mirka, Vlada in starše Pavić

SVETE MAŠE V KOMPOLAH 

25. NEDELJA MED LETOM

 Nedelja,

22. 9. 2024

ob 10.00 za + Martina in Marijo Sikošek, Ivana in Jožeta Selič ter Betko Erjavec

Anton Martin

Slomšek

Torek, 24. 9.

ob 19.00 za zdravje v družini

Venčeslav, mučenec

Sobota, 28. 9.

ob 9.00 za + Tinčeka Korenjaka (obl.)

26. NEDELJA MED LETOM,  nadangeli

 Nedelja,

29. 9. 2024

ob 10.00 za + Angelo (obl.), Ivana in Silva Čvan

g. Stanko Gajšek mašuje po vaših namenih doma, vi pa se sv. maše udeležite na Teharjah.

Iz svetega Pisma: »Jaz se namreč že darujem in čas moje razveze je blizu. Dober boj sem dobojeval, tek dokončal, vero ohranil. Odslej mi je pripravljen venec pravice.« (2Tim 4, 6)

Za nasmeh: VROČINA PREJŠNJI MESEC: »Moram postati boljša oseba. Te temperature kažejo, da v peklu ne bi vzdržal!«

 

OSTALA OZNANILA ZA TEDEN OD 22. DO 29. 9. 2024 

 

Danes je Slomškova nedelja in jubilej 200 let od njegovega mašniškega posvečenja in nove maše, ter 25 let od razglasitve za blaženega, ki jo je opravil pokojni papež sv. Janez Pavel II. v Mariboru. Mnogi ste bili tedaj navzoči pri tem izjemnem dogodku. Vsakoletni spomin naj v nas prebuja spoštovanje do blaženega Antona Martina Slomška in poživlja naše zaupanje in molitev  v priprošnjo, da nas Bog po našem rojaku obvaruje osebnega in skupnega zla, naj naš narod raste v veri in lepem sožitju med nami in z drugimi narodi. Popoldne je danes slavje v Celovcu in se odpravljamo tja z avtobusom. Imamo še nekdaj prostih mest in se nam še lahko pridružite.  Odhod avtobusa bo ob 12.00 s Teharjah, vrnitev okoli 21. ure.

Začeli smo verouk. Nekaj otrok še ni vpisanih, zato prosim, da jih starši v tem tednu prijavite in dvignete veroučne pripomočke. Dobrodošli so seveda tudi prvošolci, ki začenjajo svoje izobraževanje v šoli v Štorah, v Kompolah ali na Ljubečni.

URNIK VEROUKA 2024/25

Ponedeljek:                                                                                                                                                             Četrtek:

1. razred: ponedeljek, 17.00, katehistinja Alenka                           4. razred: četrtek,16.00, katehistinja Karolina

2. razred: ponedeljek, 16.00, katehistinja Alenka                           5. razred: četrtek,15.00, katehistinja Karolina  

3. razred: ponedeljek, 17.00, župnik Miha                                                     6. razred: četrtek, 17.00, s. Josipa

9. razred: ponedeljek, 15.00, župnik Miha                                                     7. razred: četrtek, 16.00, s. Josipa

                                                                                                                                                                                                               8. razred: četrtek, 15.00, s. Josipa

 

Lepo se zahvaljujem vsem, ki ste pomagali pri pripravi in izvedbi župnijskega dne ter srebrne maše g. Mirana in mojega jubileja, ter tridnevnice pred njim. Hvala vsem, ki ste sodelovali v bogoslužju, vsem, ki ste prispevali vino, potice in pecivo. Bilo je lepo slavje in še posebej me je veselilo, ker ste se sami dogovorili in tako lepo sodelovali. Hvala tudi za darove, ki ste jih namenili za naše zvonove. Naj ti sadovi župnijskega dne ostajajo med nami.

S srečelovom smo za zvonove zbrali 1621 €. Hvala vsem, ki ste darovali dobitke in vsem, ki ste kupili srečke. Zelo hitro so pošle. Z g. Miranom se iskreno zahvaljujeva za vso organizacijo, pripravo in izvedbo župnijskega dne ter najinega slavja. Zvonovi so sedaj varno shranjeni in jih bomo naslednje leto slovesno dvignili v zvonik. Do takrat moramo še urediti stopnice v zvonik in drugo potrebno opremo za zvonjenje. Iskreno se zahvaljujem za dosedanje darove. Seveda še ves projekt ni zaključen, zato bomo še naprej zbirali sredstva, saj bo sama namestitev in ureditev zvonjenja še veliko delo, ki bo precej stalo. A vem, da bomo tudi to z vašo dobroto in z mojo hvaležnostjo uredili v veselje vseh.

Kaj bi bilo, če bi nas Jezus vprašal: "O čem ste govorili med potjo?" – O čem smo razmišljali zadnje čase, kaj je najbolj  spodbudilo našo pozornost? Koliko naših besed zavzemajo stvari, ki so glede na celoto življenja popolnoma nepomembne? Naš napor glede nas samih, glede ugleda pri drugih, nam jemlje veliko moči. Vidimo, da je težko pozabiti željo – "biti  nekdo", biti spoštovan,  cenjen in ljubljen, predvsem s strani tistih, ki na tem svetu nekaj pomenijo. Da  naj postanemo "zadnji" nas jezi, saj to občutimo iz čisto človeškega vidika kot  nasprotje srečnega življenja. Včasih občutimo pozabljene trenutke, v katerih  nam uspe preprosto biti tu – brez dela in namena. To so dragoceni trenutki, saj v njih za trenutek zasveti  merilo novih vrednot. Spomnijo nas na to, da je tudi  Božje kraljestvo darilo, ki si ga ne moremo zaslužiti. Zaupati v to pa pomeni, da  se nam ni treba oklepati trdo pridelanih uspehov in pozicij, temveč da jih lahko izpustimo iz rok, da dobimo proste roke za to, kar v življenju resnično šteje.       Po : E. Mozetič

 

NAŠ JUBILANT 2, SEDEMDESETLETNIK,

župnik na Teharjah in pri Sv. Lovrencu nad Štorami

Rojen na današnji dan 1954 kot deseti, zadnji otrok v kmečki družini v župniji Stari trg pri Slovenj Gradcu. Po končani osnovni šoli je gimnazijo obiskoval v Velenju in v Mariboru, nato pa študiral na teološki fakulteti v Ljubljani in v Mariboru. V diakona je bil posvečen 22. 12. 1979, v duhovnika pa 29. 6. 1980 v Mariboru. Kaplansko službo je opravljal štiri leta v župniji sv. Cirila in  Metoda na Teznem pri Mariboru in nato pet let v župniji Device Marije na jezeru, župnija Prevalje. 1. avgusta 1989 je postal župnik v župniji sv. Martina na Ponikvi pri Grobelnem, sedaj bolj poznani pod imenom Slomškova Ponikva. Tam je bil župnik dvajset let, v tem času je vodil obnovo Slomškove rojstne hiše in sodeloval v odboru za papežev obisk ob beatifikaciji. Bilo mu je zaupna častna vloga, da je smel ponesti relikvije novega blaženega papežu, zdaj že sv. Janezu Pavlu II., kot predstavnik naroda in Cerkve na Slovenskem.

Ob tem je opravljal še nekatere druge službe: kot dekan in voditelj katehetskega dela v nekdanji škofiji Maribor in sedanji škofiji Celje, ter voditelj Pastoralne službe od leta 2008 do 2021 v škofiji v škofiji Celje. Leta 2013 je sprejel v upravo tudi župnijo sv. Lovrenca nad Štorami.

 

NAPOVEDI IN INFORMACIJE

 

Napovedi: * Začetek verouka: 16. 9. po urniku. Kdor še ni vpisan, naj to stori v tem tednu. Starši z otrokom pridite, nabavili bomo veroučne pripomočke in liturgične zvezke.* Zbiranje denarja za zvonove se nadaljuje. * Sv. maša na Grobišču Bukovžlak: 6. 10. ob 11.00; otvoritev razstave: 3450 Jama pod macesnovo gorico - Slovenski Katin.

Dobrodošli v župnijski pisarni. Najdete me lahko na Teharjah vsak dan po sveti maši ali na telefon. Krst otroka: Vabim starša, da se kmalu po otrokovem rojstvu osebno oglasita v župnišču, da se dogovorimo o izbiri botra, datumu krsta in pripravi. Za prvega otroka je priprava v Domu Sv. Jožef.

Poroka: sveti zakon je zakrament, s katerim zaročenca povabita Boga v svojo skupnost.    Tečaj priprave na zakon poteka v Domu sv. Jožef v Celju.

Duhovna oskrba bolnikov: za bolnišnico Celje in Vojnik skrbi duhovnik g. Vlado Bizant, tel. 041 282 908, ali sporočite po e-pošti na naslov: vlado.bizant@jozef.si, lahko pa se obrnete tudi na domačega duhovnika. V nujnih primerih lahko kadarkoli. Na željo svojcev v bolnišnici in v domu ostarelih omogočijo obisk duhovnika pri bolniku.

Pogreb: ob smrti najbližjih vam želimo stati ob strani in krščansko pospremiti rajne k večnemu počitku. Pokličite me po telefonu, da se dogovorimo za srečanje v župnijski pisarni.

Krašenje cerkve: Teharje: avgust: Slance in sp. Vrhe, september: Teharje, okt.: Štore-Lipa

Kompole: avgust: Laška vas; september: Prožinska vas; Oktober: Kompole

Izdal: Župnijski urad, Teharje 27; 3221 Teharje. Odgovarja: Miha Herman, župnik; tel.:03/542-10-04; ali 041/601-713; e-pošta: miha.herman@rkc.si.; www.zupnija-teharje.si; FB Župnija Teharje.